Élet-Stílus

Allah nevében tilt szexoldalakat a vírus

Rendkívül érdekes és kivételesen kevés kárt okozó módját választotta a "nevelő célzatú oktatásnak" néhány mohamedán programozó. Az általuk létrehozott vírus ugyanis ártalmatlan, azonban megakadályozza, hogy az igazhítűek meglátogathassák - a hivatalosan számukra egyébként is tiltott - internetes pornóoldalakat.

A kártevők -legyen szó vírusokról, férgekről vagy kémprogramokról – általában nem arról nevezetesek, hogy a készítőik ártalmatlan céllal hoznák létre őket. Általában ezek a miniatűr programok inkább arról híresek, hogy világszerte számítógépek milliót fertőzik meg. Most azonban néhány iszlám hitű programozó bebizonyította, hogy igenis létre lehet hozni “jótékony hatású”, “nevelő célzatú” vírust is, bár ennek lehet, hogy sok muzulmán férfi koránt sem fog örülni.

A Sophos antivírus cég szakemberei szerint a vírus több keresőszót (teen, sex, penis, xxx stb.) is tartalmaz, amelyek begépelésekor nem a kívánt online portál fog megjelenni az illető számítógépének monitorán, hanem egy arab és angol nyelvű Korán-idézet, amely szerint: “Tudd, nincs semmi jó Istenen kívül és kérj megbocsátást a bűneid miatt.”

Graham Cluley, a Sophos munkatársa szerint a Yusufali nevű vírus jelenleg “alig elterjedtnek” számít. Kérdéses még az is, hogy a “kártevő” valóban csak “vicces kedvében van” vagy tényleg meg akarja változtatni az iszlám hitű felhasználók internetezési szokásait, illetve, hogy a kártevő honnan tudja, hogy valóban muzulmán internetező PC-jét fertőzi-e meg?

A vírus nem sok választási lehetőséget hagy az eltévelyedetteknek

A Yusufali kárt ugyan nem okoz, ám ahányszor megjelenik a számítógép képernyőjén a Korán-idézet, a felhasználó annyiszor kénytelen újraindítani a PC-jét, ami egy idő után elég bosszantó lehet. A vírus csak és kizárólag Windows operációs rendszereket futtató számítógépeket támad meg. A Sophos szakemberei mindenesetre megígérték, hogy hamarosan elérhetővé teszik azt az alkalmazást, amely megszabadítja a vicces kártevőtől a megfertőzött számítógépeket, hogy utána már bárki gondtalanul tudja böngészni – akár a pornóoldalakat is.

Az ötlet egyébként elég eredeti, csak kérdés, hogy más téren is alkalmazható lenne-e, például a valóban káros tartalmú (pedofil stb.) online pornóoldalakhoz való hozzáférés megakadályozására?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik