Élet-Stílus

Japánban tombol a Nabi tájfun

Öt halálos és tizenhat eltűnt áldozata van eddig a Nabi tájfunnak Japánban. Negyvenöten megsérültek, több mint százezer embernek pedig el kellett menekülnie otthonából. A forgószél földcsuszamlásokat okozott, melynek következtében az ország déli részén több helyen megbénult a közlekedés.

A vihar középpontja közép-európai idő szerint hajnali 4 órakor Nagaszakitól délre, Akune város mellett volt, a hegyvidékes Kjúsú szigeten, amelyen a 130 millió japán lakos 10 százaléka él. A tájfunban fújó szelek sebessége csökkent, de a meteorológiai intézet szerint így is elérte a 144 kilométeres óránkénti gyorsaságot a jelzett időpontban.


A vihar észak felé tart 25 kilométeres sebességgel, de valószínűleg kelet felé kanyarodik, és egy darabig a Japán-tenger partja mentén tarol (beleértve Dél-Korea déli részét is). Az előrejelzés szerint ezután Hokkaido észak-japáni szigetre csap majd le. Kijusú szigetén katonák kimenekítették otthonukból Takaoka város lakosságát.


A szigeten található Nobeoka város elhagyását javasolták az ottani 70 ezer lakosnak is, mert a közeli folyók kiönthetnek. A sziget egyes részein az utóbbi 24 órában 800 milliméternyi eső esett. Emiatt három földcsuszamlás is történt, amely összesen 10 házat döntött romba.


A tájfun lassú haladása miatt várható, hogy mielőtt tovább haladna, újabb heves esők hullanak Kjúsúra – körülbelül 700 milliméternyi a következő napban -, majd 600 milliméternyi a szomszédos Sikoku szigetre. Kjúsún és a szintén nagy területű Sikokun az erős szél miatt több száz légi és kompjáratot töröltek. A trópusi viharokat figyelő internetes honlap szerint a Nabi egy nap alatt 4-esről 3-as fokozatúra csökkent az ötlépcsős skálán, de a következő 24 órában akár 1-esre is gyengülhet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik