Élet-Stílus

Nyárvégi fesztiválok és egyéb kihagyhatatlan programok

Szeptember elején választanunk kell a nyíregyházi VIDOR fesztivál, és a budapesti Borfalu között. Tovább nehezíti a választást, hogy az előttünk álló napokban ezen kívül is számos program lesz, ahol mindenképp ott kellene lenni. Ezekből mazsoláztunk, hátha megkönnyítjük a döntést.

augusztus 31-szeptember 4.

Borfalu
/Felvonulási tér, Budapest, Városliget/

Izgalmas programokkal várja a látogatókat a budapesti Felvonulási téren második alkalommal megrendezett Borfalu. A már délelőtt kinyitó rendezvényen délelőtt és kora délután főként gyerekprogramok várják a látogatókat. Péntek délután bemutatkozik a balatonfüredi és a badacsonyi borvidék, este pedig a Budapest Klezmer Band, majd pedig az Old Boys együttes húzza a talpalávalót. Szombat délután, az egy órakor kezdődő a vörösborok és rosék versenye ígérkezik a legizgalmasabbnak, majd ezt követően, a nagy melegben jóleső hideg fröccs után, egy igazi szüreti bálban vehetünk részt. Ezt pedig táncház követi egészen zárásig.
Vasárnap a szervezők jóvoltából, kettőtől, egy órán keresztül megtekinthetjük Munkácsy Ásító inasát, bemutatkozik többek között Abasár bortelepülés és Szekszárd környéke. Az estét operett gála és a Száz tagú cigányzenekar zárja.
Minden este hétkor Gérard Depardieu borait kóstolhatja a nagyérdemű.

2005. szeptember 2-10.

Vidor fesztivál Nyíregyházán
/Nyíregyháza Móricz Zsigmond Színház, Krúdy kamara, főtér/



Nyárvégi fesztiválok és egyéb kihagyhatatlan programok 1

Vidám Nyíregyháza


A Vidor Fesztivál, a VIdámság és a Derű ORszágos seregszemléje. A legszórakoztatóbb színházi darabokat gyűjti egybe, hogy halálra nevettesse a szabolcsiakat és az egyre több odalátogatót. Most is pazar a színházi program. A Móricz színház nagyszínpadán hét előadás lesz: Frain Veszett fejsze, Csehov Három komédia, Szép Ernő Vőlegény, Simon Furcsa pár, László Miklós Illatszer, Örkény István Tóték, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabját mutatja be. A nyíregyházi Krúdy Kamarában Tasnádi István Paravarieté, Mrozek Mulatság, Moliere Tudós nők, Koleszár-Sultz A jó pálinka itassa magát, Forgách András Halni jó! című darabját, valamint a Vidám Színpad Álmodozók a falvédőről, a Katona József Színház pedig Commedia Dell’Arte címmel mutatja be versenyprogramját.
De ez nem minden: a nyíregyházi főtéren ingyenes world-music fesztivál próbálja meg a derűt eufóriává varázsolni esténként. Olyan nevekkel, mint a Kusturica filmek fantasztikus zeneszerzője Goran Bregovic, vagy a Buena Vista Social Club volt tagja, Compay Segundo.

2005. szeptember 2., péntek 

Modern Circus Maximus
/Kashmir Underground, Budapest, Üllői út 51./



Nyárvégi fesztiválok és egyéb kihagyhatatlan programok 2

Technoid effektek


A Circus Maximus szervezőgárdája soron következő két partijával a tech step műfajt, illetve a technoid drumandbasshez közel álló egyéb rokonirányzatok népszerűsítését tűzte ki célul. A szeptember 2-i bulin a belga Crossfire-rel, az október 14-in pedig az amerikai Corrupt Soulsszal ismerteti meg a közönséget, hogy mind az európai, mind a tengerentúli válfajból megkapjuk a magunkét.
A monotónia által kifejtett különböző pszichikai hatások (önkívület, transzállapot, reflexszerűen ütemre ránduló tagok stb.), a technoid effektek és a kemény, fémes, olykor minimálos vagy épp acides hangzások mind elementáris erővel dübörögnek az agyakba. Megszállott révülnivágyók, ott a helyetek!


2005. szeptember 3., szombat

Palermo Boogie Gang
/Old Man’s Music Pub, Budapest, Akácfa u 13./



Nyárvégi fesztiválok és egyéb kihagyhatatlan programok 3

A gang


Idén áprilisban ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját a Palermo Boogie Gang. A csapat ennek megfelelően a tinikorból éppen kinőttek érett energiájával vezeti elő kortalan repertoárjának legjobb darabjait az Akácfa utcában. A ’80-as évek végének, ’90-es évek elejének egyik legnépszerűbb budapesti klubzenekara jól képzett, remek hangulatteremtő képességgel megáldott muzsikusokból áll. A Palermo műsorán saját számok mellett jó pár blues, boogie-woogie meg zydeco stílusú örökzöld szerepelt, s a csapat nem csupán idehaza, de külhonban is komoly hírnevet vívott ki magának, amit – többek között – a Larry Garner, Chester Washington, Ripoff Raskolnikov, vagy éppen BB King társaságában lenyomott turnék bizonyítanak.
Mostanában ritkán csíphető el a gang, itt a ritka alkalom!


2005. szeptember 05., hétfő 

Hobo Blues Band, DJ Dave, DJ Markovich,BanDJ
/Zöld Pardon, Budapest, Petőfi híd, budai hídfő/



Nyárvégi fesztiválok és egyéb kihagyhatatlan programok 4

Közép-európai Hobo Blues


A HBB a nyolcvanas évek alapzenekara volt. Sokan azért kezdtek Ginsberget, sőt József Attilát olvasni, mert Hobo feldolgozták a verseiket. Földes László mutatott utat az akkori tizenévesek jórészének a blueshoz a Doorson, Hendrixen kersztül a nagy kedvencéig, a Rolling Stonesig. Azóta sok víz lefolyt a blueson, Hobo sem olyan aktív már, de érdemes megmutatni a fiatalabbaknak, a gyerekeinknek, hogy ott ez a bácsi, aki énekelni bevallottan nem nagyon tud, de mégis van benne valami, és apa is tőle hallott először a beat költőkről. Hogy hogy jön ehhez a két DJ – megltjuk a Zöld pardonban.


2005. szeptember 07., szerda 

Yes! Jon Anderson Budapesten
/Petőfi Csarnok, Budapest, Zichy M. u. 14. Városliget/



Nyárvégi fesztiválok és egyéb kihagyhatatlan programok 5

Az élő legenda


A Yes hangja – legendás együttesével – legutóbb 2003-ban járt Budapesten. Jon Anderson most szólóban tér vissza, egy nagyszabású “Work In Progress – One Man Show”-val.
Jon Anderson így hatvanon túl is fiatal. Pedig az angol multihangszeres énekes-zeneszerző 1968-as megalapítása óta vezéregyénisége a progresszívrock-hullám legsikeresebb, korszakos hatású zenekarának, a Yesnek. A csapat csupán három évig létezett nélküle, noha a tagcserék közben, akárcsak a többiek, ő is hamar elkezdte építgetni szólókarrierét. A saját lemezek, a közös produkciók Vangelisszel és a vendégszereplések sűrűn követték egymást, s a vezérfonal mindig a művész spirituális érzékenysége volt, még a ’90-es években, a klasszikus, a latin és a kelta zenék felé tett váratlan kitérők során is.
Jon Anderson kreatív alkotóereje érezhetően nem fogyatkozik, sőt. Megjelent első szóló DVD-je (Tour Of The Universe), amit európai turnéján mutat be, szeptember 7-én nálunk is. Az album tíz új szerzeményt és jó pár Yes-dalt tartalmaz, így akik annak idején rongyosra hallgatták Yes-kazettáikat, most nosztalgiázhatnak a Pecsában. John egyedi stílusában, a ma is összetéveszthetetlen magas énekhangon és színvonalon a saját számok és a Vangelisszel írt State Of Independence (ezt a címet viseli friss kislemeze is) mellett jó eséllyel olyan klasszikusok is felcsendülnek majd, mint az And You And I, a Yours Is No Disgrace vagy a Long Distance Runaround.



2005. szeptember 08., csütörtök 

Szabó Réka D.C. : Nylon-revü
/Millenáris, 1024 Budapest, Fény u. 20-22/

A Millenárisba mindig érdemes kimenni. Például azért mert az udvarán valami anti-divatbemutató, mozgásszínházszerű előadást kaphatunk el, ahol nylonzacskók amorf-táncán ámulhatunk. Szatyordzsigolók és zacskócicák. Minek az a sok textil?
Szereplők: Gőz István, Jarovinszkij Vera, Kövesdi László, Szabó Réka, Szász Dániel
Kosztüm: Bodnár Enikő
Zene: Barna Balázs mix




2005. szeptember 09., péntek 

Mahler Ünnep – Budapesti Fesztiválzenekar

/ Művészetek Palotája, Nemzeti Hangversenyterem, Budapest, Komor Marcell sétány 1./



Nyárvégi fesztiválok és egyéb kihagyhatatlan programok 6

A világszivonalú hangversenyterem


Ne csak mindig pörögjünk, néha érdemes elmerülni a klasszikusokba is. Főleg egy olyan koncertteremben, mint a Nemzeti hangversenyterem, amelynek világszínvonalú akusztikája, impozáns látványa felerősítheti még Mahler zenéjének hatását is. Ezúttal a legnépszerűbb második szimfóniát hallgathatjuk meg.
„A monumentális forma Beethoven nyomában jár, a tragikus éjszakából a legragyogóbb fényhez vezet. Hosszú, csodálatos utat járunk végig, az egyik népdalszövegben (A fiú csodakürtje gyűjteményből) Szent Antal prédikál a halaknak, a másikban Istenhez keresi a hazavezető utat az élettől elszakadni akaró lélek. Megszólalnak a távoli kürtök, trombiták, a misztikus kórus: Feltámadás! Fantasztikus fejlődés vezet az extatikus befejezéshez, ahol megfogalmazódik a legfontosabb gondolat: Meg kell halnom, hogy éljek!” – írták a műről.

Mahler II. (c-moll, “Feltámadás”) szimfónia; vezényel: Fischer Iván;
közreműködik: Lisa Milne, Birgit Remmert – ének, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Strausz Kálmán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik