Élet-Stílus

Biogáz erőmű épül Tatabányán

Tatabányán építi fel első biogáz előállító és hasznosító üzemét a Biogas-Energy Kft., amely Magyarországon 20 további üzem létesítését tervezi. A 3 milliárd forintot meghaladó beruházás 2006 végére készülhet el.

Földvári Péter a kft. ügyvezetője elmondta: a beruházás környezeti hatástanulmánya elkészült, a társaság az építési engedélyt várhatóan novemberben megkapja és még az idén megkezdik az üzem építését, 2006 végi üzembehelyezéssel.

A létesítmény Tatabánya külterületén, a Bánhidai hűtőtó mellett épül fel. Földvári szerint: lakott területtől az üzem távol esik, a telephelytől szélirányban négy kilométerre van a legközelebbi ház. A termelés a kinyerendő metángáz miatt teljesen zárt, károsanyag kibocsátása nem lesz. A bevitt anyagokat zárt rakterű járművekben szállítják, ezért nem lesz bűz.

Az üzem naponta 350-400 tonna mezőgazdasági és állattenyésztési szerves hulladékot dolgoz majd fel. A telep 3 megawatt villamos- és 3,5 megawatt hőenergia termelésére lesz képes, a hő egyharmadát maga a biogáz üzem használja fel, a fennmaradó részt értékesítik. A 10 000 háztartás ellátására elegendő villamosenergiát a helyi és az országos hálózatba táplálják, garantált áron való átvételét jogszabályok rögzítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik