Élet-Stílus

Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé

“);’ unselectable=”On”>JEL
Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé 1

 
> ” name=megnez> > ” name=Submit>

Augusztus 26. péntek – A legkultabb megasztár: The Cure


A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) utolsó előtti napja igen húzósnak ígérkezik. Magyarországon immár harmadszor lép fel minden valaha volt és leendő sötét lélek alapzenekara, a Cure. Elő hát a fekete pólókkal, még feketébb nadrágokkal, fekete hajfestékekkel, keressük meg lelkünk legsötétebb rejtekét, és irány Szeged!
Az 1976-ban eredetileg Easy Cure néven alakult angol kult-csapat áprilisban négy év szünet után új albummal jelentkezett. Robert Smith, a dark divat apostola, a zenekar frontembere, az új anyag bemutatóján kijelentette, hogy szerinte ez a legjobb anyag, amit életében valaha csinált. Péntek este a Tisza parti városban az új albumról nyomják a számokat, nem érdemes kihagyni. Meg amúgy is, végre a megfelelő napon énekelhetjük Smith-szel, hogy „Friday I’m in Love”.


/Borsodi Színpad, Újszegedi Partfürdő, Szeged/


Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé 2

Augusztus 27. szombat – Forever Young

Másnap kissé könnyedebb bulival, de nem kevéssé érdekes és világhírű koncerttel zár a SZIN. A berlini Alphaville zenekar minden nyolcvanas évekbeli gimnazista összejövetel fő kedvence, a Forever Young című örökzöld (és persze örök fiatal) előadója. Mostanában a csapat a reflektorfénytől kicsit visszavonult, de folyamatosan készíti a lemezeit. Az öregebbek már csak az örök fiatalság miatt is nézzék meg, a fiatalabbak meg ámuljanak, milyen zenéket hallgattak valaha a szüleik.

/Borsodi Színpad, Újszegedi Partfürdő, Szeged/

Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé 2


Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé 4

Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé 5

Utcabálról jött a hír…

Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé 6

Budapest Parádé


Aki mégsem tud Szegedre utazni, vagy nem a múlt videódiszkó-slágereire, hanem a jelen pörgős zenéjére kíváncsi, meg esetleg arra, hogyan vonul végig több tízezer ember DJ-kamionok között táncolva-énekelve az Andrássy úton, akkor menjen ki ámulni a legnagyobb szabadtéri partira, a Budapest Parádéra. Öltözzünk úgy, hogy (ne) lógjunk ki a tömegből, tehát minél színesebb, extrémebb ruhákba, valamint figyeljünk arra is, hogy bármikor lespriccelhet bennünket habbal a berlini, a bécsi vagy az orosz kamion.


A nap nem ér véget a felvonulással, sőt a buli este kezd bele igazán, amikor megnyílik a „Budapest Parádé Bónusz Hivatalos Mega Afterparty” című szolidnak nem nevezhető hajnalba nyúló esemény. A szervezők ezzel kívánják lezárni a napot, a nyarat, a fesztiválszezont.


Végünk lesz, az biztos!


/Bp., Andrássy út, Hősök tere, Felvonulási tér/


Augusztus 28. vasárnap – Siratófalak


A hétvégén nem csak a nyárbúcsúztató utca-partit, és az utca-parti utáni partit választhatjuk, hanem csöndesebb, elmélyültebb programot is kinézhetünk magunknak. Például a VIII. Zsidó Nyári Fesztivál egyik legrangosabb eseményét, a Markó Iván által fémjelzett Siratófal című táncjátékot. Az est tulajdonképpen három – Káin és Ábel, Siratófalak és Jiddishe Mame című – egyfelvonásos koreográfiából áll össze egy műsorrá, amely a valóság és a szimbólumok keveredésével a felejthetetlen fájdalomról, a jelenbe és a jövőbe vetett hitről mesél a balett csodálatos nyelvén. A zene a zsidó, az arab és a világzene forrásaiból építkezik. A rendező-koreográfus célja, hogy minden nemzet számára érzékelhetővé, érthetővé tegye az emberiség talán legnagyobb tragédiájának történetét.


/Nemzeti Táncszínház, Bp., I., Színház u.1-3./


Augusztus 29. hétfő – Hangosfilm


Van kis hazánkban két kiváló zenekar, akik a 20. század elejének zenéjét tudják úgy visszaadni, hogy a dalokban az ódon, nosztalgikus báj és a 21. századi hangzás együtt van jelen. A Cotton Club Singers és a Hot Jazz Band most arra vállalkozik, hogy előhúzza a 30-as évek magyar filmzenéit az idő fekete cilinderéből és átnyújtja a Budai Nagyszínpad közönségének. Hyppolit a lakáj, Meseautó, Halálos tavasz, Nászút féláron – hogy csak néhány filmzenét említsünk a repertoárból. Az este maratoni hosszúságú lesz, mert külön-külön és együtt is teljes koncerttel készül a két zenekar.


/Budai parkszínpad, Bp., XI. Kosztolányi tér/


Augusztus 30. kedd – Molto Vivace!


Molto vivace: nagyon élénken. A Finita la Commedia társulat produkciója évek óta fut nagy sikerrel színpadon, utcán, és szinte bárhol, ahol ez a virtuóz játék elfér. O. Caruso rendezése jókedvű, pörgős darab, amelyet szikrázó lendülete, temperamentumossága tesz ellenállhatatlanná. A háromszereplős táncdarab köznapi helyzetek sorozata a társulatra jellemző mozgásvilág, nyelvezet jegyében: az utcatánc randevúzik benne a kortárs tánc formáival. Fehér Ferenc, Fóti Zsófi és Szász Dániel önfeledt játéka, mint a vadállatkölyköké: mozdulatok feleselnek egymással, aura feszül aurának, szeszélyes energiák vándorolnak testből testbe. A Millenáris Park action sorozatának soron következő előadása a jelentős nemzetközi hírnévnek is örvendő együttes karakteres produkciója: jól fogyasztható, szórakoztató, önfeledt munka a stílusok határvidékéről, mely kiváló alkalmat nyújt a műfajt nem ismerőknek arra, hogy belekóstoljanak a modern tánc merész ízeibe. Előadóinak ügyessége, tehetsége, humora egy-kettőre magával ragadja a nézőt – a Molto vivace! nem bíbelődik súlyos mondanivalóval: jelentése maga a látvány, a táncoló test szépsége, a tánc felszabadító ereje, derűje.


/Bp., Millenáris Park/


Augusztus 31. szerda – A két kincs koncertje


A Budapest Klezmer Band a Sebestyén Mártával felturbózott Muzsikás együttessel ad közös koncertet. Megláthatjuk, hogy mi történik, ha találkozik a magyar és a zsidó zene vagy legalábbis a klezmer. Többen megírták már, hogy minden népzenének van valahol egy mágikus közös forrása, úgyhogy az ilyen találkozásokból csodaszép dolgok jöhetnek ki. A Dohány utcai zsinagógába ellátogatóknak minden bizonnyal gyönyörű estéjük lesz, hiszen átélhetik, amikor a “két kincs” egy varázzsá olvad össze.


/Dohány utcai zsinagóga, Bp. VII., Dohány u. 2-6./


Szeptember 1. csütörtök – Nemzetközi Halfesztivál


Szegeden bármelyik hétköznap, több halászcsárdában is meggyőződhetünk arról, hogy tényleg ebben a városban készítik a legjobb tiszai halászlevet. A hírnév kötelez: a szegediek halfesztivállal ünneplik e fejedelmi levest.


A szegedi Tisza parton az ősz – máshol az iskolakezdésről hírhedt – első napjától négy napig minden a halászléről fog szólni. Lesz itt horgászverseny, kézműves vásár, sztár-és folklór műsorok, légi és vízi bemutatók, cigányzene, tűzijáték, sör, bor, zene, sülthal, de a lényeg mégis az a sűrű, piros lé, benne a halszeletekkel. Lehetőleg kockás terítőn felszolgálva, erős paprikával, nyugodtan, ráérősen elfogyasztva.


Lehet, hogy a pirospaprika csak azért fejlődött ki, hogy létrejöhessen ez a csoda?


/Szeged, Tisza part/





Style
Char
Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé 7






Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé 1





Link Table Idézet Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé 1


Dark rock, szabadtéri megaparti, halászlé 1


Ajánlott videó

Olvasói sztorik