Élet-Stílus

Kapolcs be – nyit a Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye pénteken megnyitja kapuit. Július 29. és augusztus 7. között öt községben, közel ezer programon összesen háromezer művész lép majd fel.

A Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója Márta István a FigyelőNetnek elmondta, hogy jelenleg a 173 millió forintos összköltségvetésű tíznapos fesztiválhoz két nappal a nyitás előtt csak 60 millió forint áll rendelkezésükre, 90 millió még különböző pályázatokból később folyik majd be, de a fennmaradó rész sorsa egyelőre kétséges. Megkeresésünk idején két szponzorral már előrehaladott tárgyalások folytak, így a jegybevételekkel lehetséges, hogy megnyugtatóan rendeződik az anyagi háttér is. Az mindenesetre biztos, hogy péntek délután magnyitják a völgyet.

Ember- és programtömeg

A programszervezéssel nincs gond. Július 29-étől augusztus 7-éig közel 200 zenei program 57 színházi előadás, 132 irodalmi rendezvény 28 filmvetítés, 72 kortárs kiállítás, 108 gyermekprogram és 181 úgynevezett zöldprogram kap majd helyett a Művészetek Völgye öt községében – Kapolcson, Monostorapátin, Pulán, Taliándörögdön és Vigántpetenden. Emellett két országos kézműves találkozót is szerveznek a rendezők. Végül előre láthatóan mintegy 3200 művészt sikerül majd összehozni a völgybe látogató közel 200 ezer fesztiválvendéggel. Idén először rock- és popzenei programok is lesznek – a monostorapáti sportpályán, ahol 2000-3000 nézőnek jut férőhely.

Idei specialitások

Az irodalom is kiemelt helyen szerepel. Kapolcson könyvudvart nyitnak, ahol 14 könyvkiadó köteteit és az itt szervezett irodalmi programokat lehet megtekinteni. A völgy irodalmi estjeinek vendége lesz többek közt Eszterházy Péter és Spiró György író is.

A 2005-ös rendezvény újdonsága az is, hogy a Művészetek Völgye nem egy magyar várost mutat majd be, hanem, hanem a határokon túli magyar kultúrát. Márta István elmondta, hogy a Kapolcson Erdély, Taliándörögdön a Felvidék és Kárpátalja, Pulán pedig a Vajdaság művészei kapnak majd lehetőséget, hogy bemutatkozzanak.


Jegyárak

Kapolcs be – nyit a Művészetek Völgye 1

A térkép is művészi (Forrás: Művészetek Völgye)


Napijegy – 1500 forint
Hétvégi jegy (júl. 29-31 és aug. 5-7.) – 4000 forint
10 napos Völgybérlet – 10 000 forint
Gyerekeknek 6 éves korig ingyenes!
A napijegy az öt falu aznapi összes rendezvényére érvényes.

Szállás

Az öt rendező falu területén olcsó sátorhelyek foglalhatók. Főként a falubéliek udvarán, magánházakban és az ideiglenes kempingekben lehet sátorozni. Sátorhelyet nem szükséges előre foglalni.
 
Sátorhely – 6-800 forint/fő/éjszaka
Magánszállás – 2000 forint/fő/éjszaka


Közlekedés

Helyben a Csigabusszal lehet a leggyorsabban közlekedni, a helyszínre pedig a Somló Volán autóbuszaival lehet megérkezni Ajkáról, Sümegről, vagy Tapolcáról, ahová pedig vonattal lehet eljutni.

A völgyben érdemes biciklivel kerekezni, amihez a helyszínen is hozzá lehet jutni. Ezek ára óránként 300 forint, naponta 2000, illetve 3000 forint a 10 napra pedig 12 000 illetve 15 000 forint attól függően, hogy melyik kölcsönzőből választunk kétkerekűt. Itt az 5000 forintos letéti díj mellett fényképes igazolványra is szükség van.

Autóval Veszprém, Tapolca, Ajka és Balatonfüred irányából lehetséges megközelíteni a fesztivált, de a szervezők kérik, hogy mindenki hagyja a kijelölt parkolókban a gépkocsikat, mert a forgalmi dugók elzárják a Völgyet és nagyvárosi “levegőt” teremtenek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik