Élet-Stílus

Délután sztrájkoltak a Ferihegyen

12 órától délután négyig ismét sztrájk volt Ferihegyen. A vasárnapi munkabeszüntetés után öt demonstráló dolgozó munkaszerződését nem hosszabbították meg.

Malév: nincs változás

A sztrájk a Malév és a Malév által kiszolgált légitársaságok járatait nem érintette. A légitársaság közleménye szerint a Malév-járatok a sztrájk ideje alatt is fennakadás nélkül, menetrend szerint közlekedtek.

Ismét sztrájk volt Ferihegyen, pénteken 12-től 16 óráig – közölte a Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezte az MTI-vel.
A Budapest Airport Rt.-nél (BA Rt.) dolgozó földi kiszolgálókat, repülőgép-szerelőket, műszaki eszközök kezelőit, poggyászrakodókat és fedélzeti karbantartókat tömörítő szervezet (LDFSz) és a cég vezetői csütörtökön eredménytelenül egyeztettek. A szakszervezet vezetői ezért ismét levélben fordultak az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-hez. A téma elsősorban a ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság privatizációja során történő dolgozói tulajdonjuttatás, illetve annak kompenzációja volt. A szakszervezet ezen kívül szeretné megszüntetni a munkaerő-kölcsönzést, mert az feszültséget okoz a kölcsönzött munkaerő és a BA Rt. alkalmazottai között. A LDFSz-nek továbbá kompenzációs követelése van a dolgozók megnövekedett terhelése miatt.

Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója elmondta: a Budapest Airport Rt. dolgozói azért nem kaphatnak részvényt, mert a BA Rt. nem állami vállalatként, hanem költségvetési intézményként alakult részvénytársasággá. Az állami vezető az ellentételezés mibenlétéről még nem kívánt nyilatkozni. Fórika Ibolya, a BA Rt. szóvivője viszont rámutatott, hogy jó néhány követelésben már született megállapodás a BA Rt. menedzsmentje és a szakszervezet képviselői között. A társaság a dolgozókat már a múlt héten tájékoztatta arról, hogy mi a cég, illetve az ÁPV Rt. ajánlata. Ezek között évi 300 ezer forint cafetéria juttatás, vagy – a már hatályos 6,6 százalékos béremelés mellett – 3,4 százalékos béremelési javaslat szerepel. A két évre szóló kollektív szerződés három évre bővítését szorgalmazó követelést is elfogadja a menedzsment.

A pénteki már a második munkabeszüntetés az elmúlt egy hét során, vasárnap már kisebb fennakadásokat okozott a Ferihegyen az LDFSz sztrájkja. A múlt hét utolsó napján este hat és kilenc óra között a repülőgép-szerelők, a fedélzeti karbantartók és a poggyászkezelők nem dolgoztak. A Budapest Airport ugyan cáfolja hogy retorziókat alkalmazott volna a munkabeszüntetőkkel szemben, a csütörtöki Népszabadság viszont a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetére hivatkozva arról számolt be, hogy a vasárnap sztrájkoló körülbelül 30 repülőtéri munkavállaló közül ötöt elbocsátottak a munkahelyéről. Az érdekképviselet úgy tudja, hogy az elküldés indokaként csak annyit közöltek a dolgozókkal, hogy “köszönjétek a szakszervezetnek”. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Rt. álláspontja ugyanakkor az, hogy szó sincs elbocsátásról. Álláspontjuk szerint az öt dolgozónak augusztus 1-jével lejáró szerződését nem hosszabbították meg, ám ennek semmi köze a munkabeszüntetéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik