Élet-Stílus

Új zsiliprendszer az Alsó-Szigetközben

332 millió forintból elkészült az Alsó-Szigetköz vízpótlását biztosító zsilip- és csatornarendszer - mondta Persányi Miklós szakminiszter a hétfői átadáson Ásványrárón - olvasható a Greenfo honlapján.

280 millió forintos állami támogatásból és 52 milliós európai uniós támogatásból épült meg a 3,8 kilométeres csatornaszakasz és a hozzá kapcsolódó vízügyi létesítmények, és történt meg a szükséges mederrekonstrukció. Az EU támogatás a Life projekt keretében valósult meg. A beruházás a régi dunai holtágak rehabilitációját teszi lehetővé, amely egyrészt a korábbi mentett oldali holtágak vízpótlását biztosítja, másrészt belvízelvezető szerepet is betölt: a dunai árvizek idején ezek a medrek gyűjtik össze és vezetik le a térséget sokszor veszélyeztető belvizeket.

A Felső-szigetközi mentett oldali rendszerből átvezetett víz oldja meg az Alsó-Szigetköz mentett oldali vízellátását. A beruházás hozzájárul a térség környezeti állapotának javításához – mondta a miniszter. A talajvizek és a mentett oldali csatornák kis vízszintjei csökkentek a Duna Alsó-szigetközi szakaszának medersüllyedése miatt. A vízállapotok romlását a folyó 1992-es egyoldalú elterelése felgyorsította.

Persányi Miklós újságírók előtt közölte: a térség számára a végleges megoldást a megállapodás jelentheti a szlovákokkal a Bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében. Hozzátette: a tárgyalások szakértői szinten rendszeresen zajlanak. Megítélése szerint a megoldás nem fog megszületni egyik napról a másikra, de előrelépés és közeledés az álláspontokban tapasztalható. A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy a hazai választási kampányoknak nem szabad beleavatkozniuk ebbe a folyamatba. “Nem szabad kitenni belpolitikai harcoknak azt, hogy végül milyen megegyezés születik” – mondta Persányi Miklós. Közölte: a továbbiakban az Alsó-Szigetköz hullámtéri vízpótlását is fejleszteni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik