Élet-Stílus

A digitális szórakoztató elektronika felé nyit a Cisco

A Cisco Systems bejelentése szerint végleges megállapodás született a magántulajdonban lévő dán KiSS Technology A/S, a hálózatba köthető szórakoztató elektronikai eszközök vezető gyártójának megvételéről.

A cég termékválasztékában házimozirendszerekhez használható eszközök, többek között otthoni hálózatokban működtethető DVD-lejátszók és DVD-felvevők is szerepelnek. A tranzakció az otthoni és kis irodaiVoiP, valamint vezeték nélküli illetve vezetékes hálózati hardvereszközök vezető szállítójaként ismert Linksys divízió eddigi második cégfelvásárlása. A hřrsholmi cég technológiai platformja további szórakoztató elektronikai eszközök fejlesztése irányába is megnyithatja az utat.

Miért pont a Kiss Technology?

A hírhez tartozó információ, hogy a Kiss Technology nem régiben egy IP-TV set-top box-ot dobott piacra, amely a korábbi
kísérletek újragondolásaként IP alapú megoldáson nyugvó digitális televíziózásra alkalmas. A rendszer természetesen a szélessávú
internetböngészésre is kiválóan alakalmas és kompatibilis a Windows-média tartalmakkal. Ezt a berendezést használja az első dániai szélessávú TV csatorna is. A MediaMate névre hallgató készüléket felszerelték WLAN elérhetőséggel is, így gyakorlatilag megoldották a mobil internet csatlakozás lehetőségét is.

A Cisco a digitális sugárzás felé lép?

A megállapodás értelmében a Cisco összesen mintegy 61 millió dollárt fizet készpénzben és részvényekben a KiSS Technology részvényeinek ellentételezésére. A szokásos szerződéskötési feltételek szerint létrejövő ügylet lezárására az amerikai felügyeleti szervek jóváhagyását követően, várhatóan a Cisco 2006-ös üzleti évének első negyedévében kerül sor.

„Az interneten egyre több szórakoztató tartalom válik elérhetővé, és mind többen igénylik a digitális szórakoztató elektronikai eszközök elérését az otthoni vagy egyéb hálózatokból. Nem csoda tehát, ha a hálózatba köthető szórakoztató elektronikai készülékek lassan a fogyasztói elektronika szerves részévé válnak” – nyilatkozta Charles Giancarlo, a Cisco technológiai igazgatója és a Cisco-Linksys elnöke, majd hozzátette: „A KiSS a hálózati video- és audiotermékek gyártásában Európa egyik vezető vállalata. Azt reméljük, hogy a cég tapasztalataira építve a világ többi részére is kiterjeszthetjük tevékenységünket.”

Az In-Stat piackutató cég felmérései szerint 2004 végén a hálózati szórakoztató elektronikai termékek eladásából származó bevételek megközelítették a négymilliárd dollárt. Úgy vélik, hogy ez a szám 2009-re akár meg is négyszereződhet. A piacelemző cég becslései továbbá arra is rámutattak, hogy az elkövetkezendő négy év során az otthoni hálózatok több mint 38%-ában fognak hálózati szórakoztató elektronikai készülékeket használni.

A KiSS piacvezető platformjai könnyedén beilleszthetők az otthoni hálózatokba, így a felhasználók az interneten elérhető filmek és más szórakoztató anyagok mellett egyéb, hálózatba kapcsolt berendezéseken tárolt tartalomhoz is hozzáférhetnek. A cég szabványokon alapuló technológiái lehetővé teszik a különböző jellegű berendezések és eltérő platformok együttes használatát. Az egyszerű használaton és a fogyasztói igények jobb kiszolgálásán túl ez a többi gyártóval, illetve tartalomszolgáltatóval való együttműködéshez is új lehetőségeket teremt.

A felvásárlás összhangban áll a Cisco központi törekvésével, amely szerint a cég új technológiai területek kiépítését, illetve az új termékek piacra kerülését akvizíciókkal gyorsítja fel. A KiSS munkatársaival a Linksys egy olyan elkötelezett, világszínvonalú fejlesztőcsapatra tesz szert, amely elsősorban a hálózati szórakoztató elektronikai piac igényeire összpontosít, és egyben megalapozza a Linksys saját kutató-fejlesztő részlegének kialakítását is e területen.

A Linksys Európában továbbra is folytatja a KiSS meglévő készülékválasztékának értékesítését és támogatását, a későbbiekben pedig más piaci régiók számára is szeretné kialakítani új termékeit. A 65 alkalmazottat foglalkoztató KiSS 1994-ben alakult. A felvásárlás eredményeként a KiSS csapata a Linksys keretein belül fog működni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik