Élet-Stílus

Madárinfluenza: Oroszországban felbukkant, Magyarország felkészült

Oroszországban is felbukkant a madárinfluenza H5-ös vírustörzse, de a kórokozó nem jelent veszélyt az emberekre - erősítették meg az orosz állategészségügyi hatóságok hétfőn a laboratóriumi vizsgálatok előzetes eredményei alapján. A magyar országos tiszti főorvos szerint Magyarország felkészült.

Magyarország felkészült

Magyarország felkészült egy esetleges madárinfluenza okozta járványra – mondta az országos tiszti főorvos kedden az MTI-nek. Bujdosó László elmondta: készül egy kísérleti vakcina Magyarországon, a kutatások az állatkísérleteknél tartanak. A kísérlet célja, hogy a madárinfluenza (H5N1) vírus bármely altípusára érvényes oltóanyag-előállítási technológia jöjjön létre – tette hozzá a szakember. Eredmény várhatóan augusztusban lesz, ezek után az oltóanyag humán kipróbálása 2-3 héten belül elkezdődhet – fűzte hozzá Bujdosó. Rácz Jenő egészségügyi miniszter korábban az MTI-nek elmondta: a WHO ajánlásai alapján minden tagországban felkészülési tervet készítenek, hogy ha esetleg kialakul a vírus, akkor az egészségügyi szervek időben reagálni tudjanak. Bujdosó László emlékeztetett arra, hogy az EU egészségügyi minisztereinek tanácskozásán hazánk felkészültségét jónak értékelték.

A WHO szakértői szerint öt éven belül pusztító influenza járvány söpörhet végig a világon, ha a madárinfluenza vírusvariációi között kialakul egy emberről emberre terjedő típus. A magyar hatóságok szerint két hét alatt képesek lennének megfelelő mennyiségű oltóanyaggal ellátni az Magyarországot.

Beigazolódni látszanak azok a hírek, miszerint a költöző madarak miatt kitörhet a madárinfluenza kínai elszigeteltségéből.

A délnyugat-szibériai Novoszibirszki területen tíz településen hullottak el tömegesen szárnyasok – csirkék, kacsák, libák és pulykák – az utóbbi tíz nap alatt. A települések a Kazahsztánnal, a Kemerovói, az Omszki és az Altaji területtel határos három novoszibirszki megyében fekszenek, s a jószágok magángazdaságokban pusztultak el.

Karanténban

Az egyik faluban, Szuzdalkában – ahol az első eseteket regisztrálták – már elrendelték a karantén bevezetését. Az orosz hatóságok azt gyanítják, hogy költöző madarak hurcolták be a vírust. A közegészségügyi szolgálat közlése szerint eddig 1200 szárnyas hullott el, s hétfőre gyakorlatilag már egyetlen megbetegedést sem észleltek.

A rendkívüli helyzetek megoldásában illetékes minisztérium sajtószolgálata viszont azt állította, hogy még vasárnap is 236 jószág pusztult el. (A két hatóság közlései között folyamatosan ellentmondások fedezhetőek fel. A minisztérium csütörtökön tényként jelentette a madárinfluenza felbukkanását, amit a közegészségügyi szolgálat sietősen kétségbe vontak – a jelek szerint feleslegesen – arra hivatkozva, hogy még nem végezték el a szükséges vizsgálatokat.)

Emberre nem veszélyes

Szergej Dankvert, a Roszszelhoznadzor vezetője hétfőn közölte, hogy az előzetes eredmények szerint az elhullott szárnyasokban kimutatott kórokozó az influenza H5-ös vírustörzséhez tartozik. Elmondta, hogy a vírus végleges laboratóriumi azonosítása július 29-re várható, fertőzési képességét pedig augusztus 10-re állapítják meg. Dankvert mindazonáltal hozzátette, hogy a fertőzött gócokban a tapasztalatok azt mutatják, a vírus nem veszélyes emberekre nézve.

Valerij Mihejev, a Novoszibirszki terület tisztifőorvosa hétfőn megerősítette, hogy egyetlen ember sem betegedett meg az érintett térségekben. A madárinfluenzát okozó H5-ös vírustörzsnek kilenc különböző altípusa ismet, közülük az Ázsiában pusztító H5N1 vírus rendkívül fertőző és embereket is megbetegíthet. Az Ázsiában 2003-ban kitört járvány következtében több tízmillió szárnyas hullott el vagy kellett megsemmisíteni, és csaknem hatvan ember vesztette életét a kontinens délkeleti részén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik