Élet-Stílus

Verseny is lehetett volna a TV-koncessziókért

Lett volna érdeklődő az országos televíziós frekvenciákra, amelyeket a múlt héten pályáztatás nélkül adott oda újabb öt évre a TV 2-nek és az RTL Klubnak a médiahatóság.

Versenyeztetés nélkül hosszabbította meg a médiahatóság a két országos frekvencia szerződését, holott lett volna kihívója az RTL Klubnak és a TV 2-nek. Kocsis Attila, a harmadik legnézettebb kereskedelmi csatorna, a Viasat 3 vezérigazgatója azt nyilatkozta: kifejezetten érdekelte volna őket a pályázat, ha kiírják. Ám nem keresték meg őket – idéz a Népszabadság.

A két országos frekvenciát 1997-ben pályázaton kapta meg az RTL Klub és a TV 2, tíz évre. A szerződésük tehát 2007-ig él, ám azt a múlt héten versenyeztetés nélkül 2012-ig meghosszabbította az ORTT, változatlan feltételekkel. Nemcsak a korai döntés, hanem az is vita tárgya, hogy a hatóság miért nem emelte fel a két csatorna műsorszolgáltatási díját. A díj jelenleg ugyanis másfél-másfél milliárd forint körüli összeg, még egy 1997-es vállalás alapján.

Emiatt Tímár János, az ORTT SZDSZ-es delegáltja a díj emelését szorgalmazta, annak mértékét a piaci folyamatokhoz kötve. Szerinte a két társaság befektetése már megtérült, és extra jövedelmekre tesznek szert a csatornák tulajdonosai. Ezt leszavazta az ORTT többi tagja, még a fideszes Szalai Annamária is, aki számos egyéb érvvel alátámasztva a szerződéshosszabbítás törvénytelenségét hangoztatja.

Kovács György, az ORTT elnöke szerint, ha egyoldalúan megemelnék a díjat, a két bejáratott csatorna akár úgy is dönthet, hogy műholdon sugároz tovább. Ezzel a megoldással ugyan a háztartásoknak csak hatvan százalékába jutnak el, de a hirdetők nagy részét is elvonnák. Az elnök még múlt héten elmondta, hogy teljesen jogszerű, érvényes és kifejezetten szakmai döntés született mindkét esetben. A két keresedelmi tévé szerződésének idő előtti meghosszabbításáról azt mondta: attól tartott, hogy ha húzzák az időt, egyre inkább politikai döntés fog születni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik