Élet-Stílus

Egyiptomi robbantás: az utas kára, ha lemondja az utat

Egyiptom egyelőre nem szerepel a Külügyminisztérium által nem javasolt úti célok listáján, az útlemondási biztosítás pedig nem erre az esetre vonatkozik.

Így aki lemondja előre lefoglalt útját, az ebből származó veszteség őt terheli – összegezték az MTI megkeresésére biztosítási szakemberek a hét végi egyiptomi robbantás után kialakult helyzetet.

A Külügyminisztérium honlapján Egyiptom – 56 másik országgal együtt – “fokozott biztonsági kockázatot rejtő cél országként” szerepel. A külügy úti célként “nem javasolt” kategóriába sorol 14 országot, egyebek mellett Afganisztánt, Irakot és Algériát. Amíg a Külügyminisztérium csupán fokozott biztonsági kockázatot rejtő úti célnak minősíti Egyiptomot, addig ha az utas meggondolná magát, az utakra előre befizetett összeget – illetve annak a szerződésben foglalt részét – elveszíti.

Az utazási biztosítások mellé köthető útlemondási biztosítás csak azokra az esetekre szól, ha a kiutazó vagy közeli hozzátartozója megbetegszik, balesetet szenved, illetve vagyontárgyaival kapcsolatban bűncselekmény történik. Ezekben az esetekben a kényszerűen elmaradt útra befizetett összeget a biztosító – általában 20 százalékos önrész levonása urán – megtéríti – közölte Vértesi Judit, az Európai Utazási Biztosító Rt. szolgáltatási igazgatója.

Az utazási biztosítások szerződési feltételeiben eleve kizárják a terrortámadás kockázatát, így ha lett volna magyar áldozata vagy sérültje az egyiptomi esetnek, akkor sem kellene a társaságoknak kártérítést fizetniük. Ennek ellenére a cégek egyedi mérlegelés alapján, méltányosságból kifizethetik a felmerülő költségeket vagy azok egy részét. Így volt ez a közeli napokban egy török tengerparti üdülőhelyen történt terrortámadás magyar sérültjével is – mondja Vértesi Judit. A sérült lányt az EUB biztosította, s a cég méltányosságból fedezte a felmerült költségeket.

Az egyiptomi robbantás ténye önmagában nem emeli meg az oda utazók utasbiztosítási díjait – mondta Darvas Gábor, a Groupama Biztosító Rt. utasbiztosításait értékesítő EuroMondial Kft. ügyvezető igazgatója.

A magyarországi utasbiztosítási piacot alkotó tíz biztosító társaság többsége az úti cél alapján kétféle, egy Európán belüli és egy Európán kívüli díjtarifát alkalmaz. Európán kívüli, brazil, ausztrál, amerikai, izraeli úti cél esetében a díjak 10-50, de nemritkán 100 százalékkal magasabbak az Európán belül alkalmazott tarifákénál, amit az Európában jellemezőnél magasabb orvosi-kórházi költségek, illetve a hazautaztatás nagyobb költsége indokol.

Az EuroMondial háromféle tarifát alkalmaz, a legmagasabb díjú célországok – az USA, Izrael, Ausztrália, Brazília – mellett egy olcsóbb, Európán kívüli országokra vonatkozó tarifát is, ezt használják olyan kedvelt úti célok esetében, mint Thaiföld vagy Kína. A magyarok a legkedveltebb közel-keleti turisztikai cél országokba, Egyiptomba, Tunéziába, Marokkóba utazva a legalacsonyabb, Európa területére is érvényes biztosítási díjat fizetik.

Az Európai Utazási Biztosító egészen 2005. február elsejéig emelt díjat, Európán kívüli tarifát alkalmazott az Egyiptomba utazók utasbiztosítási díjainak kiszámításánál, az idén február elseje óta azonban itt is az alacsonyabb díjú, európai tarifa az érvényes – mondta Vértesi Judit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik