Élet-Stílus

Rossz pendrive-okkal akartak adót csalni

Adócsalás miatt tett feljelentést a vámhivatal egy szerb állampolgár ellen, aki teherkocsijában közel kétezer darab használhatatlan számítógépes hordozható memóriaegységet (pendrive) akart kivinni az országból Röszkénél

A vám- és pénzügyőrségnél szerdán elmondták, hogy a röszkei vámhivatalnál kedden jelentkezett kilépésre egy szerb állampolgár. A sofőr tehergépjárműjében a benyújtott okmányok alapján ezer darab 1 GB-os, valamint ezer darab 2 GB-os pendrive-ot szállított, melyek számla szerinti értéke 39 millió forint volt.

A tételes vámvizsgálat során kiderült, hogy a szállított áruk használhatatlanok, mivel nem tartalmaznak memóriaegységet, csak a gyakorlatilag értéktelen külső héjszerkezet található a csomagokban, emellett az 1 GB-os pendrive-ból csupán 967 darab volt ténylegesen a gépjárműben.

Némedi Varga Éva, a vám- és pénzügyőrség regionális parancsnokságának szóvivője szerint ilyen ügyleteknél a gyakorlat az, hogy a kilépő áru értéke után visszaigénylik az áfát. A vámhivatal a műszaki árukat lefoglalta, és adócsalás miatt feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozó Irodája, illetve a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozóhivatala felé – tudatta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik