Élet-Stílus

Egyiptom visszaköveteli a fáraók kincseit

Egyiptom hivatalosan is kérte, hogy brit és belga kulturális intézmények adják vissza azokat a domborműveket, amelyek a fáraók korából származnak, és amelyeket harminc évvel ezelőtt loptak el a Nílus-menti ország sírjaiból.

Egyiptom azzal fenyegeti az érintett brit múzeumot és belga egyetemet, hogy ha nem szolgáltatják vissza a reliefeket, akkor megtagadja tőlük a további régészeti munkáikhoz szükséges engedélyeket.

A 4400 éves domborművek két sírból származnak, amelyeket 1965-ben fedeztek fel a híres szakkarai lépcsős piramis nekropoliszában. Ezek az emlékek ma a nagy-britanniai Fitzwilliam Museum, illetve a brüsszeli Katolikus Egyetem birtokában vannak. Az egyiptomi kulturális miniszter, Faruk Hoszni most bejelentette: mindkét intézményhez kérelmet küldtek, amelyekben a reliefek visszaszolgáltatását követelik.

A Rosette-i követ is visszakövetelik

A kérelmek csak a legutóbbiak abban a sorban, amelyeket Egyiptom nyújtott be különböző intézményekkel, országokkal szemben. Az arab ország szerint e műtárgyakat ellopták vagy a gyarmatosító országok „imperializmusa” miatt kerültek külföldre. Néhány napja jelentette be például Kairó, hogy megkereste az ENSZ szakosított szervezetét, a kulturális ügyekkel foglalkozó UNESCO-t, hogy járjon közbe a Rosette-i kő visszaadásáért (ez jelenleg a londoni British Museum féltve őrzött kincse), Nofertiti (vagy Nofretete) mellszobráért (ez a berlini Egyiptomi Múzeumé most) és még további három hasonlóan értékes darabért.

Ami a legújabb ügyet illeti, Zahi Hawass, az Egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács főtitkára közölte, hogy ha a belga Katolikus Egyetem nem adja vissza a szóban forgó domborművet, akkor leállítja az egyetem egyiptomi ásatásait, amelyek jelenleg is zajlanak Deir al-Barshánál, Minya város közelében. Ugyancsak beígérte Hawass, hogy felfüggeszti a „tudományos együttműködést” a Fitzwilliam Museum régészeivel, ha a brit intézmény nem kooperál vele.

Nem félnek semmitől

„Nem félünk semmitől. Aki hibázik, annak bűnhődnie kell” – mondta Hawass, hozzátéve: „Ez történelem. Szükségünk van a történelmünkre, és olyanoknak nincs helye Egyiptomban, akik ellopják értékeinket”. Az érintett két intézmény, a Fitzwilliam Museum és a belga Katolikus Egyetem nem kommentálta az ügyet.

A két szóban forgó domborműhoz hasonló darabot, egy harmadik reliefet nemrégiben visszaszolgáltatott Egyiptomnak a brüsszeli Királyi Történeti és Művészeti Múzeum, miután Egyiptom elhalasztotta az intézmény ásatási kérelmének elbírálását. Miután a belgák visszaadták a domborművet, megkapták az engedélyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik