Élet-Stílus

Búcsúzik az OS/2 Warp

Az IBM hivatalosan is bejelentette, hogy az év végén lezárul az OS/2 Warp 4 operációs rendszer támogatása, így a platform, amely igazából soha nem bontakozhatott ki, végleg eltűnik a süllyesztőben.

Az IBM bejelentésében egészen pontosan az OS/2 Warp 4 és az OS/2 Warp Server for e-business Version 1 támogatásának megszűnését említik, így bátran kijelenthetjük, hogy a vállalat végleg elfordul az érezhetően csak nyűgnek tekintett platformtól. Pedig a projekt annak idején nagy reményekkel indult, és bár igazából soha nem terjedt el, felhasználói szerint az OS/2 egy stabil és megbízható operációs rendszer, amely megfelelő marketinggel jóval többre vihette volna. A vállalat azonban nem állt teljes erővel saját kezdeményezése mögé, sőt, az utóbbi években inkább a WebSphere platformot ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, és fokozatosan megszüntette az OS/2 támogatását.

A stratégiáról az IBM oldalán olvashatunk bővebben, ahol meggyőződhetünk arról, hogy a vállalat terveiben sem új operációs rendszer, sem további frissítések nem szerepelnek, így a platform valóban lassú halálra ítéltetett. Az ügy pikantériája, hogy az IBM nemrég egyezett meg a Microsoft vezetésével, és 775 millió dollár fejében hajlandó volt elállni a trösztellenes vádaktól. Korábban ugyanis éppen azzal vádolták a szoftvercéget, hogy szándékosan magasan tartotta árait, és általában véve visszaélt a szoftverpiacon élvezett előnyös helyzetével. Márpedig a Microsoft magatartása és üzletpolitikája az OS/2 elterjedését is akadályozta, igaz, az IBM valamilyen oknál fogva ezt soha nem erőltette, és gyakorlatilag már 1996-ban lemondott korábbi ambícióiról.

Valószínű, hogy ez a döntés abból a felismerésből fakadt, miszerint az IBM nem vehette volna fel a versenyt a Microsoft erőfeszítéseivel, ezért a vállalat vezetése visszavonulót fújt, és inkább a vélt vagy valós károkat igyekezett peres úton helyreállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik