Élet-Stílus

Nyaralás autóval – trükkök és tanácsok

Ha nyaralni megyünk, akkor az átlagosnál nagyobb terheléssel, nagyobb átlagsebességgel autózunk és a hőséggel is számolnunk kell. Érdemes ezért az utazás előtt átvizsgálni autónkat, hogy ne okozzon bosszús pillanatokat a nyaralás alatt.












Nyaralás autóval – trükkök és tanácsok 1


Nyaralás autóval – trükkök és tanácsok 2
Nyaralás autóval – trükkök és tanácsok 3

Kezdhetjük a felkészülést a tartozékokkal. Nézzük meg, hogy az izzókészletben olyan égők vannak-e, amelyek valóban alkalmasak az autónkban lévők pótlására. Ezzel párhuzamosan ellenőrizzük a lámpákat is, hogy mindegyik működőképes-e. Ha a gépkocsiban lévő akkumulátor elmúlt két éves, érdemes szakemberrel megméretni a töltöttségét. Vigyünk magunkkal az útra bikakábelt és vontatókötelet is.

A fékfolyadék forráspontjának a megmérése létfontosságú lehet. Ha a folyadék elöregedett és a forráspont túl alacsony, komoly veszélybe kerülhetünk egy alpesi hágón leereszkedve. A sok csomag és utas miatt a nagyobb tömeg és sebesség eleve erős terhelésnek teszi ki a fékrendszert. Ha hegyvidéki útszakaszon lakókocsit vontatunk, akkor végképp elengedhetetlen a fékek átnézése.

Érdemes beszerezni a több országban kötelezően előírt fényvisszaverő mellényt is. Ausztriában például csak mellényben szállhatunk ki az elakadt autóból. A mellényből nem elég egy a vezetőnek, az összes kiszálló utason számon kérhetik viselését. Ne hagyjuk otthon az elakadásjelző háromszöget sem. Használatánál gondoljunk arra, hogy ne közvetlen az autó mögé tegyük, hanem vigyük jóval távolabb, hogy legyen helye lassítani vagy megállni a többi autósnak.













Nyaralás autóval – trükkök és tanácsok 1


Nyaralás autóval – trükkök és tanácsok 2
Nyaralás autóval – trükkök és tanácsok 3

Fontos, hogy a hideg gumik légnyomását a megnövekedett terhelésnek megfelelően állítsuk be, amivel nem csak a gyorsabb gumikopást akadályozhatjuk meg, de üzemanyagot is megtakarítunk. A megfelelő értékeket megtalálhatjuk az autó kézikönyvében, vagy egyes típusokban a B-oszlopon, a bal első ajtón vagy a tanknyílás fedelén. Érdemes a pótkerék keréknyomását is ellenőrizni, ki tudja, hol kapunk defektet. Persze ne feledkezzünk meg a profilmélység vizsgálatáról sem és nézzük át a gumi oldalfalát is az esetleges sérülések felfedezése végett.

Érdemes mindenképpen számolni a hőséggel és az erős napsugárzással, és legalább egy az első szélvédőt kitakaró “védőernyőt” magunkkal vinni. Nemcsak a melegtől óvja az utasteret, de a kormány sem válik tüzessé.

Ellenőrizzük a motorolaj szintjét. Ezt a motor leállítása után 15-20 perccel, sík terepen végezzük. A túl korai vizsgálat és az autó ferde állása is mérési hibához vezethet. Töltsük fel az ablakmosó tartályt mosófolyadékkal, a mosószeres víz helyett érdemes áldozni a bogarak oldására is alkalmas szerekre. Vessünk egy pillantást az ablaktörlő lapátokra is. Ne hagyjuk ki a nagy terhelésnek kitett hűtőrendszert sem! Legyen elég hűtőfolyadék a tartályban és ne eresszen sehol a rendszer.

A csomagok elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy amit csak lehet, zárható részbe és ne az utastérbe rakjunk. Nem csak a biztosítótársaságok ez irányú kikötései miatt, hanem, hogy fékezéskor se okozzanak sérülést az elszabaduló tárgyak. A nehéz tárgyakat mindig a hátsó üléstámlához tegyük és lehetőleg rögzítsük, hogy ne gyorsulhassanak fel. Ütközéskor a nekilendült súlyos csomagok képesek áttörni az üléstámlát.

Bár sokan megfeledkeznek róla, továbbra is kötelező az autók hátuljára H betűs matricát ragasztani. Hiányában akár a határátlépés is veszélybe kerülhet.
Utazás előtt érdemes tájékozódni az Útinform 24 órás ügyfélszolgálatánál (Tel: (06-1) 336-24-00) az esetleges torlódásokról, útlezárásokról, amik utunkat érinthetik. Mindig használjuk a biztonsági övet, az anyósülésen utazók pedig ne a műszerfalon pihentessék lábukat, az ugyanis balesetveszélyes.

Élményekben gazdag, balesetmentes nyaralást kívánunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik