Élet-Stílus

Moszkva is embereket küldene a Marsra

Az orosz kormány jóváhagyta azt a programot, amely következő tíz évben határozza meg Moszkva űrkutatási terveit és céljait. A célok között szerepel emberek küldése a Marsra.

A program forrásokat irányoz elő egy olyan újrahasznosítható űrjármű előállítására, amely kiválthatja az elöregedőben lévő, emberek szállítására is alkalmas Szojuz űrhajókat, illetve rakétákat. Oroszország szintén kutatások és kísérleteket kezdeményez arra vonatkozóan, hogy lehetséges-e a Marsra emberi missziót küldeni. (Ez a megfogalmazás nem olyan erős, mint az amerikaiak által kitűzött cél, de mégis hasonló George W. Bush meghirdetett terveihez, amelyek az ismételt Holdra szállást és a Marsra való repülést irányozzák elő az amerikai űrprogramban.)

Hat önkéntest választanak ki

Az újabb orosz tervek szerint hat önkéntes ötszáz napot fog tölteni egy olyan űrmodulban, amely a Mars utazásra tervezett eszközt utánozza majd. A kísérletekre Moszkvában kerül sor. A hírek szerint már húsz önkéntes jelentkezett is a részvételre.

A BBC ugyanakkor megállapítja, hogy Oroszország egyre nehezebben finanszírozza a Nemzetközi Űrállomás működtetését, minthogy az amerikai űrsiklóprogram évek óta leállt. (A Discovery űrsikló fellövése éppen az elmúlt napokban hiúsult meg Floridában egymás után többször is, különböző műszaki problémák miatt. A Discoveryt legkorábban szombaton próbálhatják meg ismét a kozmoszba juttatni az amerikaiak)

Közeledik a Szojuz-uralom vége

A Szojuz típusú hordozóeszközök vették át az utóbbi két és fél évben, a Columbia űrsikló 2003-as felrobbanása óta az összes emberi misszió végrehajtását, már, ami a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolódik. Ugyanakkor megfigyelők hangsúlyozzák azt is, hogy a tíz évre szóló orosz űrkutatási költségvetés mintegy 10,5 milliárd dollárt tesz majd ki, ami kevesebb annál a pénznél, amit az USA egy évben költ ugyanerre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik