Élet-Stílus

ENSZ: elmaradásban a Kiotói szerződés

A világszervezet Energia Biztonsági Fóruma megállapítása szerint valószínűnek látszik, hogy nem tudja teljesíteni a Kiotói szerződésben vállalt emissziócsökkentési vállalásait számos ország, illetve országcsoport, közöttük EU-15-ök.

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága Energia Bizottsága által nemrégiben Genfben rendezett fórumon áttekintették a Kiotói szerződés helyzetét, amely kapcsán rámutattak: az EU-15-ök megújuló energiákkal kapcsolatos vállalásainak teljesítése hasonlóképpen nehézségekbe ütközik. Feltűnően rosszul teljesít például Ausztria – derült ki a tanácskozáson, amelynek témáiról az Energia Központ Kht. tájékoztatta az MTI-t.

A tanácskozás résztvevői szerint számos eredmény is született a térségben, az energia-intenzitás sokat javult, főképp a gazdasági szerkezetváltásnak köszönhetően. A környezet állapota jobb, a kén-dioxid és nitrogén-oxid emissziók csökkentek.

A fórum napirendjén szerepelt továbbá az európai energia piacok stabilizálásának kérdése, a Kaszpi-tengeri térség szerepe az energiaellátási kockázatok csökkentésében, valamint a fenntartható energia helyzete a térségben.

A szakértők szerint a magas olajárak, az Arab-öböl politikai és egyéb kockázatai ráirányítják a figyelmet a Kaszpi-tengeri térségre, ahol jelentős olaj- és gázkészletek találhatók. Az ENSZ égisze alatt tárgyalások kezdődtek a térség politikusai, az európai energia társaságok és a pénzügyi szféra képviselői között az európai ellátás diverzifikációja érdekében. A térség hatalmas készletei reményt keltőek Európa hosszú távú fosszilis energiaellátása szempontjából.

A fórumon a térség energia-stratégiájának meghatározó elemei közé sorolták az erős függést a Közel-Kelettől, a fosszilis tüzelőanyagok hosszú távú dominanciáját. A prognózis szerint az energiahatékonyság javulása lassul, ugyanakkor megnő a nukleáris energia és a szén jövőbeli szerepe. A szakértők szerint kirakati termékek maradnak, de jelentős szerephez nem jutnak a hibrid megoldások, a hidrogén, illetve a “nem víz vagy biomassza” megújuló energiahordozók.

Az ülésen Molnár Lászlót, az Energia Központ ügyvezető igazgatóját ismét megválasztották az Észak-Amerikára, Európára és Közép-Ázsiára kiterjedő ENSZ régió “Fenntartható Energia Bizottság” elnökének.

Az ENSZ EGB (United Nations Economic Commission for Europe)Európa, Észak-Amerika és Közép-Ázsia nagy energiatermelőinek és fogyasztóinak fóruma, ahol a résztvevők közvetlen egyeztetések útján keresik a globális válaszokat a biztonságos energiaellátás gazdasági, műszaki, környezeti és egyéb problémáira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik