Élet-Stílus

Energiafű-termesztési program indult

admin
admin

2005. 07. 12. 09:25

Optimális esetben 2015-ig Magyarországon az energiafű iparszerű termesztésének területe elérheti az 1 millió hektárt. Az ebből a mennyiségből nyerhető energia éves mennyisége hektáronként 10 tonnás hozammal a jelenlegi teljes magyarországi energiafelhasználás 15 százaléka.

Nagy fűtőértékű energiafüvet sikerült nemesítenie a szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht.-nak. A növényt a múlt év őszén, valamint az idén tavasszal öt megyében telepítették – tájékoztatta a hasznosítást szervező Hangya Futura Rt. az MTI-t.

Az alföldi szikes területekről illetve Közép-Ázsiából begyűjtött növényanyagok keresztezésével nemesítették a telepített energiafüvet, amely az idén már hasznosítható. A növény fűtőértéke megközelíti illetve meghaladja a nyár-, a fűz-, az akácfa, valamint a magyarországi barnaszenek értékeit. A nemesített energiafű évelő, hosszú ideig termeszthető, a tavaszi telepítést követő évtől teljes termést ad.

A növény a rossz termőképességű talajokon, kevés csapadék esetén is jó eredménnyel termeszthető. Az energiafű két méter körüli magasságú, a hagyományos felszereléssel jól betakarítható, eltüzelése esetén a kén-dioxid kibocsátás mértéke minimális.

Az energiafű termesztésével egy új mezőgazdasági főtermék jelenhet meg, új piaci távlatokat, biztos jövedelmet és foglalkoztatottsági lehetőségeket adva a mezőgazdaságnak, a kedvezőtlen adottságú térségekben is, a termesztés körzetében levő települések számára környezetbarát, kedvező áron beszerezhető energiát biztosítva.vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.