Élet-Stílus

Elbukott a szoftverszabadalmi irányelv az Európai Parlamentben

admin
admin

2005. 07. 06. 13:42

Az Európai Parlament 2005. július 6-án második olvasatban 648 igen, 14 nem, 18 tartózkodással elutasította a Tanács közös álláspontját a szoftverszabadalom-irányelvről.

A kedd délelőtti vitában a legnagyobb párt, az Európai Néppárt felszólalóinak többsége a Tanács által megfogalmazott közös álláspont elfogadása mellett szólt, nyitva hagyták azonban a visszautasítás lehetőségét. A hivatalos végeredmény előtt azért már sejteni lehetett, hogy az irányelv elbukik.

A sokat vitatott „szoftverszabadalmi irányelv” vitájában a fő törésvonal a kisebb és nagyobb vállalatok érdekei között húzódott. Előbbieknek nyilván kevesebb lehetőségük van a programok kifejlesztésére, ezért a nyitott forráskódú, mindenki által hozzáférhető szoftverek, s így a teljesen szabad verseny mellett érvelnek, és azt szeretnék elérni, hogy a szabadalmi védelem csak magára a találmányra terjedjen ki, ne a szoftverrel együtt kezeljék azt. A kisebb cégek – amelyek szerint a döntés fenyegeti az innovációt – attól is tarthatnak, hogy a szabadalmi védelem bejegyeztetése további költségeket ró az amúgy is kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévő vállalatokra.

A nagyobb információtechnológiai cégek ezzel szemben úgy érveltek, hogy éppen akkor lesz érdemes befektetni a számítógépes innovációba, ha a szabadalmi védelem kiterjed a szoftverekre is. Ez szerintük védelmet is nyújt az elsősorban amerikai versenytársakkal szemben.

A jelentéstevő Rochard egyébként a vitában azt mondta, a nagyvállalatok és a kis- és közepes méretű cégek számára is megfelelő szabályozás jöhet létre az irányelv elfogadásával. Rocard szerint egyértelmű és koherens szöveget állítottak össze, amely megfelel a gondolatok szabad áramlása és a verseny szabadsága elvének, emellett elutasítja a monopóliumok túlsúlyát és védi a kisebb fejlesztő cégeket is.

A szavazás előtt felszólalt Michel Rochard, aki azt mondta, a parlamenti képviselők fel vannak háborodva azon, ahogy a Bizottság és a Tanács kezelte az irányelvet, ezért is döntött úgy minden frakció, hogy nemmel szavaz a Tanács közös álláspontjára. Rocard hozzátette: ez a jogszabály nem érett az elfogadásra.

A Bizottság képviseletében felszólaló Benita Ferrero-Waldner az elutasítás után azt mondta, nem fognak új tervezetet letenni az asztalra, hacsak a Parlament kifejezetten nem kéri fel őket erre. A jelenlegi helyzet azzal jár, hogy európai irányelv hiányában továbbra is a nemzeti hivatalok és az Európai Szabadalmi Hivatal adja ki a szabadalmakat – mondta Ferrero-Waldner. A biztos hozzátette, ez azt is jelenti, hogy a szabadalmaztatás harmonizáció nélkül, a szabályok eltérő értelmezésének lehetősége mellett folyik a továbbiakban.

Az együttdöntési eljárás szabályai szerint a mai elutasítás azt jelenti, hogy a szoftverszabadalmi irányelv jogalkotási procedúrája eredmény nélkül ért véget. Korábban egyébként nem volt példa arra, hogy az EP az együttdöntési eljárásban második olvasatban utasított volna el egy jogszabályt.

Az új irányelv a nemzeti szabályozások helyébe lépett volna, uniós szinten egységesítve a szoftverek által működtetett találmányok szabadalmaztathatóságára vonatkozó jogszabályokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.