Élet-Stílus

Szükségállapot Bulgária északkeleti részén

Több napja tartó, özönvízszerű esőzések, zivatarok, árvizek és tornádó pusztít a Balkánon.

Szükségállapotot léptettek életbe Bulgária északkeleti részén, ahol a több napja tartó esőzések és viharok az ötödik halálos áldozatot követelték hétfőn – közölte a polgári védelem.

A három napja tartó felhőszakadás következtében Sumen, Targoviste, valamint Popovo térségében több helyen átszakadtak a gátak. Az ítéletidőben a hivatalos mérleg szerint öten haltak meg: egy 83 éves férfi vízbe fúlt hétfőn, négyen villámcsapás következtében vesztették életüket szombaton.
Mintegy húsz település maradt áram nélkül Targoviste térségében, ahol lakóházakat és nem kevesebb, mint 25 hidat tett tönkre az ár – közölte egy helyi elöljáró. Az ország északkeleti részén az áradások miatt szünetel a vasúti közlekedés.

A közszolgálati rádió jelentése szerint “válságos” a helyzet az északi Rusze, a délkeleti Haszkovo és az ország középső részén fekvő Veliko Tirnovo körzetében.

Nyolc emberéletet követelt az ítéletidő Románia déli vidékein

Nyolc ember vesztette életét a Románia déli megyéiben napok óta tomboló zivatarok, özönvízszerű esőzések nyomán keletkezett árvizekben, mintegy száz falu és város, sok tízezer hektár szántóföld került víz alá – jelentették hétfőn román hírforrások.

Vasárnap és hétfőn több dél-romániai megyében sürgősségi állapotot hirdettek ki a hatóságok, a miniszterelnök és a belügyminiszter helyszíni szemléken mérte fel a károkat és intézkedtek a rendkívüli időjárás okozta károk elhárítására. A katasztrófa-elhárító különítményekben a román belügyminisztérium egységeihez tartozó mintegy ezer csendőr, határőr, rendőr segédkezik a megyei, városi és községi hatóságoknak az emberek és javaik mentésében.

Minden erőfeszítés ellenére hat embert elragadott az özönvízszerű esőzések nyomán keletkezett ár, valamennyien vízbe fulladtak, két bányászt pedig egy külszíni fejtésben ért halálos villámcsapás.

A román tengerpart közelében tornádó pusztított a Fekete-tengeren. Ideiglenes mérlegek szerint mintegy száz település került víz alá és körülbelül kétezer lakóház esett az ár áldozatául az olténiai, havasalföldi és dobrudzsai megyékben, százak váltak hajléktalanná Dolj, Olt, Arges, Teleorman és további nyolc dél-romániai megyében.

Voltak olyan megyék és települések, ahol 24 óra leforgása alatt négyzetméterenként 120-165 liter eső esett. Települések tucatjai maradtak áram és ivóvíz nélkül, országutak kerültek víz alá, mintegy ötezer hektáron elpusztította a termést az ár, sokezer háziállat pusztult el.

Ítéletidő a Balkánon

Áradást okoztak Isztambulban az özönvízszerű esőzések: a víz hatszáz házat és üzletet elöntött, és nagyban akadályozza a 12 millió lakosú város közlekedését. Az áradat a város ázsiai felének három negyedében elborított utakat, és veszteglésre kényszerítette a forgalmat.

A tűzoltók próbálják elvezetni a vizet, elvontatni a megfeneklett gépkocsikat, és újraindítani az amúgy is kaotikus forgalmat, de nehezíti a dolgukat, hogy az eső még nem állt el. Az áradások anyagi károkat okoztak a szomszédos Duzce és Sakarya tartományokban is. A meteorológiai előrejelzés szerint kedden folytatódik az esőzés az ország északnyugati és belső területein is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik