Élet-Stílus

Új időutazás-elmélet

Ki ne emlékezne gyermekkorunk egyik kultuszfilmjére, a Vissza a jövőbe epizódjaira. Az időutazást rendkívül izgalmas történetbe ágyazó film központi témája úgy tűnik, a legújabb kvantumelmélet szerint mégsem lehetséges - még elméletben sem.

A teória ugyanis azt feltételezi, hogy még szánt szándékkal sem tudnánk a múltban szüleinket szétválasztani és ezzel létezé­sünket semmissé tenni. A kutatók úgy tartják, a múltba vissza­utazva csak olyan mértékben lehetne módo­sítani a történelem menetét, amíg az szinkronban van a jelennel – olvasható a BBC News weboldalán. “A kvantum­mechanika különb­séget tesz aközött, ami megtör­tént, és ami csak megtör­ténhet” – fejtette ki Dan Greenberger, a New York-i Egyetem professzora. Más szóval: vissza­térhetünk a múltba és körbenézhetünk, de nem tehetünk semmi olyat, ami jelenünket megváltoztatná.

Az időparadoxon – ami az említett nagy sikerű film­ben is a bonyodalmak fő okozója volt – elmé­le­te szerint a már megtörtént események megvál­toz­ta­tá­sá­val hatással lehetnénk saját jelenünkre is, felborítva ezzel az egész időutazás teóriát. A kvan­tum­fizikára épülő új modell ezt a jól ismert el­mé­le­tet cáfolja meg. A tudósok tehát arra a kö­vet­­kez­­tetésre jutottak, hogy az időutazás vagy egyál­ta­lán nem le­het­séges, vagy pedig vala­milyen titok­zatos erő működik közre a jelen stabilitása érdekében.

A szakértők többsége inkább az előbbi felé hajlik, a tudósok Einstein kvantumfizikájára alapozva ezt a gátló mechanizmust tartják valószínűbbnek, és többségük elképzelhetőnek tartja – ha egyelőre csak elméletben is – az időutazást. “Nem tudunk olyan fizikai törvényről, ami megcáfolná az időutazás elméletét” – nyilatkozta J. Richard Gott, a Princeton Egyetem asztrofizikusa az International Herald Tribune-nek.

Tehát elvileg nem járhatunk úgy, mint Marty McFly annak idején a mozivásznon, nem tűnhetünk el csak úgy az éterben – ahogyan majdnem ő is járt – ha az események újratörténése meg nem születésünkhöz vezetne. Lehet hogy H.G. Wellsnek, az Időgép című regény írójának lesz igaza, és múltunk megváltoztathatatlan? A témáról – többek között – David T. Pegg az ausztrál Griffith Egyetem kutatója ír most közzétett publikációjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik