Élet-Stílus

Újabb álhíreket terjeszt egy féreg

Nem igaz a pletyka, Michael Jackson búcsúleveléről, Osama bin Laden elfogásáról, és a pápa halálát okozó összeesküvésről. Ezen álhírek mindegyikét egy trükkös vírus adja tudtunkra, amely terjedését az emberi hiszékenyre alapozza.

A SophosLabs szakemberei arra figyelmeztettek a napokban, hogy újabb hamis híreket terjesztő féreg jelent meg az interneten. A W32/Kedebe-F leveleink közé rejtőzve próbálja gépünket megfertőzni. A korábbi kísérletekhez hasonlóan, ez a vírus is a hiszékeny, és figyelmetlen felhasználókat célozza, akik elolvasva a levél-mellékletet máris szabad felhasználást engednek gépeiken a spammerek számára.

A W32/Kedebe-F egy, a pápa halálát okozó összeesküvéselmélet hírét ígéri, de az óvatlan felhasználók csak egy tükkös féreggel fertőzik meg számítógépüket, ha megpróbálják elolvasni a mellékletet.

Sajnos elképesztően sebességgel nő az így megfertőzött, potenciális „zombi”-PCk száma a világon. A social-engineering módszerét használó spammerek ismerve és kihasználva a felhasználók szokásait könnyedén veszik át az irányítást a megfertőzött számítógépek felett. A különböző hamis hírekkel operáló vírusok általában valamilyen híres emberhez, vagy eseményhez fűződő szenzációt ígérnek a mellékletben. Ezen levelek gyakorlatilag veszélytelenek, mindaddig amíg a felhasználó a mellékletet nem nyitja ki. A vírus csak akkor aktiválódik, ha levélmellékletre kattint a felhasználó, tehát egyszerű a legegyszerűbb módszer az ismeretlen helyről érkező e-mail azonnali törlése.

A szakemberek szerint a vírus nem terjed gyorsan, és egy kis figyelemmel és folyamatosan frissített, aktív anti-vírus program segítségével könnyedén lefülelhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik