Élet-Stílus

Miskolctapolca, a barlangfürdő

A romantikára vágyók és a barlangok szerelmesei biztosan jól fogják magukat érezni Miskolctapolcán. A klausztrofóbiások kevésbé.

Miskolctapolca valóban egyedülálló, hiszen egy karsztos barlangrendszer termái, folyosói szolgálnak a fürdő nem mindennapi keretéül. A barlangrendszer nem túl nagy, egyetlen összefüggő, 30 ˚C körüli medencehálózat alkotja. Bejárata meredek sziklafal, üvegmennyezet köti össze az előtte álló fürdő épületével. Gyönyörű látvány az emeletről nézni a fényárban úszó sziklát, a belőle, a fürdőzők nagy örömére előtörő dagonyákat, mint forrásokat.

A fürdő szűkebb borospince méretű folyosói kisebb medencékbe torkollnak, némelyikük akkora csak, mint egy pingpongasztal, de itt is további dagonyák vagy pezsgések várnak, a fürdő szerény méretei miatt szerény számban.

Ugyanilyen okból be kell érnünk kevés élményelemmel, és a mesterséges gyerekjátékoknak sincs a benti fürdőrészen helye, nincs csúszka meg mászókák, várak, de az ottlétünkkor az ott játszó gyerekeket ez egyáltalán nem zavarta. A titokzatosan homályos, romantikus, alig megvilágított barlangrendszerben való úszkálás, a sodrófolyóban való játék szemlátomást lekötötte őket. A legnagyobb attrakció, a kerek medence kicsit diszkós hangulatúra sikerült, sötétkék kupolájára csillagképeket rajzoltak. A nagymedve és az Orion látványán ordítozó gyerekek és csókolózó szerelmespárok osztoznak.

Két kis gyógymedencében regenerálhatjuk nyűtt ízületeinket, és egy csöpp szauna, jacuzzi, barlangi “vadvíz” és hidromasszázs lehet a lazulás színhelye – olykor várnunk kell a sorunkra, viszont a belépődíj árában benne foglaltatnak mindketten.


November18-án adták át a vendégeknek a két új kinti gyerekmedencét érdekes játékokkal, látványelemekkel, valamint a többezer négyzetméteres napozóteraszt. Az érdekes időzítésre nem találtunk magyarázatot, de addig is várhatjuk a tavaszt, hogy a kissrácaink kipróbálhassák például a mozgóvödröt, amelyik időnként fejükre loccsantja majd a tartalmát. Már most élvezhető viszont az új szauna-szárny, a felújított “kagyló medence” és a régi pompájára emlékeztető tavifürdő.


A fejlesztés ezzel nem áll meg, többezer négyzetméteres területen folynak a munkálatok, de egyelőre a régészeti feltátások miatt csak egy hosszú kerítést láthatunk a majdani tágas kinti strandból.


A bejárat világos csarnokában néhány műanyag asztal szolgál éttermül, egy méterrel odébb egy rétesárus jelenti az egyetlen vendéglátós konkurenciát. A felnőttbelépő 1600 forintba kerül.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik