Élet-Stílus

Operatőr nélkül maradhat Jancsó?

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) szerint a legfontosabb, hogy ötéves megállapodás szülessen a kormány és a filmszakma között a támogatás mértékéről. Eközben elképzelhető, hogy Jancsó Miklósnak új operatőr után kell néznie.

A Világgazdaság információi szerint tárgyalja a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriuma és ellenőrző bizottsága azt a jogértelmezést, amelyet az MMK az igazságügyi szaktárcától kért a Jancsó Miklós filmje körül kialakult összeférhetetlenség ügyében. A közalapítvány 120 millió forintot adott az Ede megevé ebédem, avagy a kísértetcsapda című filmhez, amelynek operatőre Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke.

A mozgóképtörvény szerint nem nyújtható támogatás olyan szervezetnek, amely számára munkát végeznek a támogatásokról döntő tisztségviselők. Grunwalsky Ferenc azt nyilatkozta: amennyiben a jogi értelmezés kimondja az összeférhetetlenséget, nem vállalja el a munkát a filmben.

Az idén hónapokig nem lehetett tudni, mennyi pénzből gazdálkodhat a filmszakma. A nemrég elfogadott, a jövő évi keret terhére vonatkozó kötelezettségvállalás azonban segíthet – mondta Tóth Erzsébet az alapítvány főtitkára. Ez azt jelenti, hogy 2,8 milliárd forint erejéig – amelyet az MMK megkap majd 2006-ban – vállalhatnak kötelezettséget kiosztható támogatásként, a pályázó pedig így hitelt vehet fel.

Bozóki András kulturális miniszter nemrég adta hírül, hogy módosul az MMK támogatása: a következő néhány esztendőben az évenkénti támogatás összegét 6,2 milliárd forintban határozták meg. Az idei és a jövő évre még tehet a közalapítvány ezen túli kötelezettségvállalást, így a támogatás összege ebben a két évben eléri majd az évi 8 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik