Élet-Stílus

Egyre több külföldi érkezik hazánkba

Az idei év első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma kisebb mértékben emelkedett a 2004. év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szállodák szobakihasználtsága is javult.

2005 első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 770 ezer külföldi vendég érkezett, akik 2,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom jelentős fellendülése figyelhető meg, a vendégek száma 14, az éjszakák száma 9 százalékkal nőtt. A legfontosabb küldő országok – Németország, Nagy-Britannia, Ausztria, Olaszország, Amerikai Egyesült Államok – mindegyikéből megnövekedett a vendégszám.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 793 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 1,7 millió vendégéjszakát vettek igénybe. A vendégek száma 6, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

A szállodák átlagosan 39 százalékos szobakihasználtsággal működtek, az előző év azonos időszakában 38 százalékos foglaltságot értek el.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen több mint 52 milliárd forint bevételt realizáltak 2005 január–áprilisában, ami folyó áron 16 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szállásdíjbevétel 15, a szálláshelyi vendéglátás 5, az egyéb szolgáltatások bevétele 33 százalékkal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág (H) együttes fogyasztóiár-indexe január–áprilisban 7 százalékos növekedést jelzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik