Élet-Stílus

Nobilis borok

Egy fiatal pár, a nagy tehetségű szakember, Bárdos Sarolta és férje, Molnár Péter saját, kicsiny, inkább Sarolta által vezényelt hegyeljai családi borászatáról lesz szó.

Van egy kiváló borásznő Tokajhegyalján, nagy tehetségű szakember, Bárdos Sarolta, többször szóltunk modern, intenzív, illatos borairól, melyeket előbb a Degenfeld, utóbb a Béres főborászaként készített-készít. Férje, Molnár Péter meg a Patrícius Borház borász-ügyvezetőjeként komponál ugyancsak koncentrált, tiszta, jó megjelenésű, világos aranyszínű borokat és nyer velük mindenféle díjakat világszerte és halomszám. „Jó, hogy ez a pár itt van Hegyalján, jót tesz a borvidéknek” – mondta Prácser Miklós, a Degenfeld birtokigazgatója.

A kis borászat feldolgozója az épülő családi házban foglal helyet, az építkezés párhuzamosan zajlik mintegy a gigantikus erdőbényei Béres-birtok építésével, mely ma Hegyalja, és alighanem az ország legnagyobb borászati beruházása. A hagyományos tokaji fajtaszerkezetű ültetvényekről (furmint, hárslevelű, sárga muskotály, magyarul muscat lunel és kövérszőlő) csak 17-19 hektó bor jön le hektáronként. (A kövérszőlő hatalmas szemeket növesztő, korai érésű, igen jól botritizálódó, jó cukorgyűjtő, nem nagyon illatos, jó komplementer fajta). A cuki kis házban high tech technológia, krómacél tartályok és guszta, hideg kis pince, a portát egy, az etyeki Hernyák Lacitól kapott különleges, nagyfejű, fésületlen fekete komondor őrzi. Vagyis igazából csak arra vár, hogy valaki játsszon vele, gyerekes figura.

A Sárga muskotály 2004 világos zöldesfehér színű, könnyed, félszáraz gasztro- és beszélgetőbor, 13 százalékos alkohollal. A kései szüretelésű édes Amicus 2003 (furmint-kövérszőlő-lunel) mennyei Tokaj-illattal köszön, nagyon simogató és lágy faktúrájú finomság.

A mézes illatú, sötét aranyszínű 2001-es aszú kerek és telt, koncentrált nagy bor az igen lendületes savak és a cukor egyensúlyával, medicinális ízjeggyel díszített elegáns ízképpel, alacsonyabb (10 százalékos) alkohollal, elegáns, telt, meleg karakterrel. Nem olcsó borok, 3-tól durván 10 ezerig terjedő árakon. Egyszerű címkék, jó megjelenés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik