Élet-Stílus

Jó évet remél az irodapiac

Egyelőre nincs túlkínálat a hazai irodapiacon, de 2007-re erősödhet a kínálati nyomás. Ez megfordíthaja a kihasználatlansági ráta csökkenő trendjét - derült ki a BBJ-ReSource ingatlanpiaci konferenciáján.

A 2004-es nagyon jó év után az ideitől is sokat várnak az irodapiaci szakemberek. Jóllehet tavaly csak 84 600 négyzetméternyi új irodaterületet adtak át, de a tranzakciók száma kiemelkedően magas volt, meghaladta a 230 ezer négyzetmétert; idén pedig 105 ezer négyzetméterrel emelkedhet a hazai irodakínálat és megismétlődhet a 200 ezer négyzetméter feletti tranzakciónagyság – emelte ki a főbb tendenciákat Shaun Jenkinson, a DTZ ügyvezetőigazgató-helyettese.

Pozitív tendenciaként az utóbbi másfél évben folyamatosan csökken az irodák kihasználatlansági rátája, jelenleg 14 százalék körüli, és ennek további kis mértékű mérséklődése várható az év hátralevő szakában – tette hozzá a szakember.




Jó évet remél az irodapiac 1
Jó évet remél az irodapiac 2
Jó évet remél az irodapiac 1

A tranzakciók átlagos mérete 660 négyzetméter volt tavaly (idén eddig 620 négyzetméter), az átlagos bérleti díj 11-13 euró körül van havonta és négyzetméterenként.

Ami az elkövetkező néhány év kilátásait illeti, egyelőre nincs túlkínálatos veszély. A kínálat ugyan 2006-ban nagyobb arányban növekszik majd, de ezzel párhuzamosan erős marad a kereslet is, és a piac egyensúlyban tud maradni. 2007-ben ugyanakkor várhatóan erősödik a kínálati nyomás, és elképzelhető, hogy ismét emelkedik az irodák kihasználatlansága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik