Élet-Stílus

Mac OS X Intel processzorokon

Steve Jobs a tegnap megnyitott Worldwide Developer Conference-en hivatalosan is bejelentette, amit sokan még ma sem mernek elhinni, miszerint az Apple a termékeit Intel processzorokkal szállítja a következő évtől.

A hírek végül igaznak bizonyultak, az Apple beadta a derekát és áttér az Intel által gyártott processzorokra. A tíz éve más utakon járó Apple, most közeledni szeretne ahhoz a platformhoz, amelyet annak idején az innováció és a minőség érdekében hagyott el.

A konferenciát megnyitó beszédben Steve Jobs megerősítette, hogy az Intelt hosszútávú partnernek tekintik és az Apple termékei 2007-ig IBM által gyártott Intel processzor platformra kerülnek.
A bejelentéssel egyidőben az érdeklődők kipróbálhatták a Mac OS X operációs rendszerének x86-os verzióját. Az igazi meglepetést az a bejelentés okozta, hogy a Tiger néven futó rendszert párhuzamosan fejlesztették PowerPC és x86 verzióban.  “A Mac OS X tulajdonképpen kettős életet élt az utóbbi öt évben” – jelentette ki Jobs meglepve a jelenlévő szakembereket és újságírókat. “Az átállás ilyen módon nem okoz semmilyen problémát a felhasználoknak.”

Az Intel vezetője Paul Otellini szintén üdvözölte a együttműködést és méltatta az Apple eddigi újító szerepét. A bejelentést követően a konferencián a fejlesztők már megrendelhették azt a programcsomagot, amely a platformváltást segíti. A most beszerezhető „Developer Transition Kit” után az évvégéig az összes fejlesztő eszközt elérhetővé teszik azok számára, akik már az új architektúrára terveznek programokat.

A bejelentések hatására a Microsoft egyik szakember azt nyilatkozta, hogy már fejlesztik a Microsoft Office új verzióját, amely az Intel platformot is támogatja. Egyes vélemények szerint az Apple öngólt lőtt a döntéssel, mert a platformváltás akár azt is jelentheti, hogy Windows kerülhet a Macintosh modellekre.

Az eddig önmagát jól körülhatároló Apple fanatikusok már minden fórumon fanyalognak. A most bejelentett lépéssel ugyan kibővül a Macintosh számítógépek szoftveres támogatottsága, az Apple viszont éppen azon fanatikusokat veszítheti el, akik nem látnának szívesen egy olyan hardver- és szoftverváltoztatást, amely a hagyományos PC-khez közelítené az eddig megbízhatóságáról híres platformot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik