Élet-Stílus

Meglepetést tartogathat az Apple konferencia

Ma nyitja meg kapuit az egyik legnagyobb Macintosh fejlesztői fórum a WWDC 2005, ahol a pletykák szerint bejelentik, hogy lesznek-e Intel processzorok az Apple új számítógépeiben.

Számos meghatározó hírforrás szerint szinte bizonyos, hogy Steve Jobs a legnagyobb Apple feljesztői konferencia megnyitó beszédében jelentheti be az Apple-Intel együttműködés részleteit. Az Apple rajongók weboldalain elképzelhetetlennek tartott együttműködés híre már egy ideje izgalomban tartja a sajtót és a felhasználókat egyaránt.

A hírt korábban a CNET híroldala a vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozva közölte. Az akkori információ szerint az Apple a PowerPC processzorait készül leváltani olcsóbb Intel processzorokra. A folyamat állítólag a következő évben kezdődne és állítólag 2007 közepére legtöbb Macintosh modell Intel processzorral kerülne forgalomba.

Az egész héten tartó fejlesztői konferencia résztvevői számára sem mellékes a kérdés, hiszen a fejlesztőknek – ha a hír igaz – ezentúl egész más architektúrára kell programokat tervezni. Arról nem is beszélve, hogy a Tigris becenévre hallgató operációs rendszer is érdekes helyzetbe kerülhet egy ilyen partner váltás esetén.

Egy ilyen megegyezés azt eredményezhetné, hogy jelentős mértékben kibővülne a Macintosh számítógépek szoftveres támogatottsága, az Apple viszont éppen azon fanatikusokat veszítené el, akik nem látnának szívesen egy olyan hardver változtatást, amely a hagyományos PC-khez közelítené a platformot.

A végső szó még nem hangzott el, de mindenki nagyon várja a WWDC megnyitó beszédet, ahol lezárulhat egy korszak. Pont kerülhet egy sokáig ki nem mondott mondat végére. Ezzel egyidejűleg újabb érdekes kérdések fogalmazódhatnak meg az IT világ szakértőiben és laikusaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik