Élet-Stílus

A Greenpeace a HP-t támadja

A HP-t "mérgező technológiai óriásnak"nevezte a Greenpeace egyik aktivistája. A környezetvédő szervezet legújabb kampánya a technológia hulladék felhalmozódás ellen irányul.

A Greenpeace környezetvédő aktivistái támadások sorozatát indították el a technológia ipar ellen, ezen kampányuk elsőlépéseként egy egész teherautónyi szemetet szállítottak a HP genfi főhadiszállása elé. A vállalatot „mérgező technológia óriásnak” nevezték, és felszólították, más hasonló cégekkel együtt, hogy takarítsák el a szemetüket.

Ugyancsak lelepleztek egy 2,7 m magas hullámot ábrázoló szobrot a pekingi Technológia Expo megnyitóján. A szobrot kínai szeméttelepekről összegyűjtött technológiai hulladékból készítették.

A környezetvédők szóvivője elmondta, hogy a technológia ipar olyan gyors ütemben termeli a veszélyes hulladékot, hogy az már globális viszonyokban is problémákat okoz.

“Óránként 4000 tonna mérgező e-hulladék keletkezik” mondta Kevin May szóvivő. “Ha nem kezdenek el környezetbarát gépeket gyártani és nem veszik vissza az elhasznált készülékeket a bolygónk egy mérgező hulladék tárolóvá fog válni.”

Az elektronikus készülékek gyártása majd ártalmatlanítása vitás kérdés. Az európai törvényhozás ugyan kidolgozta a WEEE direktívát néhány probléma megoldására, de ennek végrehajtása késlekedik. A Greenpeace érvelése szerint a mobil telefonokat, számítógépeket és hasonló termékeket nehéz és drága újra felhasználni, ezért már rutinszerűen olyan országokba szállítják és rakják le őket, ahol a környezetvédelmi kívánalmak amúgy is alacsonyak.

A szervezet azt állítja, hogy kutatásai során Kínában és Indiában olyan szeméttelepeket is talált ahol az emberek kézzel szedik szét az elektromos hulladékot, amely gyakran mérgező anyagokat is tartalmaz. Kínában, a Greenpeace állítása szerint, olyan sav-tartályokat is találtak, amelyek folyamatosan szivárogtak.

Néhány vállalat már elkezdett foglalkozni a problémákkal és a Greenpeace meg is nevezi ezeket. A Samsung, a Sony és a Sony Ericcson már nem alkalmaz veszélyes anyagokat új termékeikben.
A Nokia 2006-ra ígérte, hogy minden termékét környezetbarátabbá teszi.

A HP szerint a Greenpeacenek ismernie kellene az általuk alkalmazott környezetvédelmi és fogyasztó védelmi eljárásokat. Azt állítják, hogy minden termékük és szolgáltatásuk előállításakor már a tervezői szakaszban elkezdenek foglalkozni a környezeti hatásokkal. Azt is kihangsúlyozták, hogy minden európai és svájci biztonsági és környezetvédelmi előírásnak eleget tesznek.

A vállalat a következő nyilatkozatot tette: “A HP a legkorszerűbb visszaváltó és újrahasznosító programot alkalmazza Svájcban és Európa szerte, és felajánlja, hogy gondoskodik arról a hulladékról is, amit a Greenpeace a svájci iroda előtt hagyott. Az IT hulladék újrahasznosításához Svájcban, pedig a visszaváltó és újrahasznosító folyamatot fogja alkalmazni.”

“Rövid időn belül boldogan leülünk tárgyalni a Greenpeace képviselőivel.” – jelentette ki a HP egyik képviselője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik