Élet-Stílus

A tőzsdéket célozzák a spam-küldők

A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, mely szerint a levélszemét-küldők ismét az értékpapír piacot vették célba. Áprilisban a tőzsdei manipulációval elkövetett csalások aránya a márciusi adatokhoz viszonyítva 700 százalékkal emelkedett.

Áprilisban a kéretlen reklámlevelek több mint negyede hamis tőzsdetippeket tartalmazott. A spamküldők alacsony névértékű, hatalmas nyereséggel kecsegtető részvényeket ajánlottak magánbefektetőknek. Ezekben a spamekben a levélszemét-küldők elhitetik a címzettekkel, hogy bennfentes információkhoz juthatnak, például szerződésekről, előre kitudódott pénzügyi adatokról vagy közelgő felvásárlásokról.

A levélszemét-küldők elgondolása szerint a részvényárfolyam a befektetők rohamával az egekbe szökik, a csalók pedig ekkor szabadulnak meg részvényeiktől. Ezek az olcsó részvények valójában hirtelen változó árfolyamú értékpapírok, amelyek csak reklámozóiknak termelnek hasznot. Az ilyen értékpapír-piaci manipulációk egyidősek az értéktőzsdével, a kéretlen leveleket azonban eddig még kevéssé használták a bűnözés ezen formájára.

A pornográf spamek aránya áprilisban a felére csökkent, így az összes kéretlen levélnek csupán 5,6 százalékát teszik ki. Még – a spammerek kedvenc témája – a libidónövelő tabletták is visszaestek 35,4 százalékra, utat engedve a tőzsdei tippeket adó levélszemétnek.

A Clearswift által áprilisban legfurcsábbnak ítélt spam arra buzdítja a címzetteket, hogy imádkozzanak együtt Bush-sal egy Irakkal kapcsolatos találkozó előtt. Az amerikai zászló és több „imára szoruló” szenátor képeit tartalmazó levelet egy hosszú imával és egy bibliai idézettel egészítették ki.

A felmérés eredményei a Clearswift által hetente megkapott kéretlen levelek milliói, a forrásul szolgáló e-mail fiókokba érkező levélszemét elemzésével készültek.

A május spam forgalmat gyaníthatóan a politikai levélszemét robbanásszerű terjedése jellemzi majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik