Élet-Stílus

100 ezer forintos fejpénz a mozis kalózok ellen

A mozgóképszakma szerzői jogait védő alapítvány (ASVA) 100 ezer forinttal jutalmazza azokat, akik a moziban kamerázó kalózokat lepleznek le, akik másolatot adnak le ingyen mozizhatnak – írja a Népszabadság.

Kálmán András, az ASVA igazgatója bejelentette, hogy a legutolsó adat szerint 2003-ban ötmilliárd forint kár érte a magyar mozgóképszakmát a kalózkodás miatt. Az év első három hónapjában pedig hét százalékkal csökkent a mozilátogatók száma.

Az Uránia moziban és hat vidéki város filmszínházában ezért a hét végén délelőtt felvilágosító akciókat szerveznek, amelynek keretében ingyenesen láthatnak filmet azok, akik magukkal visznek egy kalózkiadványt, vagy beszámolnak arról, mit láttak legutóbb illegális másolaton. A következő három hónapban folytatják az akciót.

Prukner Pál, a magyar filmeket forgalmazó HungariCom igazgatója elmondta, hogy a hazai kalóz DVD-k kilencven százalékát videokamerával rögzítették valamelyik moziban. Ezek feketepiaci ára 1000-1200 forint (a legális kiadásoké négyszer-ötször ennyi). Az illegális terjesztést megkönnyíti az interneten történő továbbítás lehetősége, a társadalmi közömbösség és főként az, hogy a folyamatba bekapcsolódott a szervezett alvilág is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik