Élet-Stílus

Népszavazás

admin
admin

2004. 11. 28. 16:51

linkgyűjtemény

December ötödikén (illetve az Egyesült Államokban már egy nappal korábban) arról dönthetnek a magyar állampolgárok, hogy kötelezzék-e döntésre (azaz törvényalkotásra) az Országgyűlést a kettős állampolgárságról (Részletek és a legfontosabb tudnivalók).

A legfrissebb közvélemény-kutatások fényében kiegyenlítettnek tűnik az igenek és nemek harca, és egyelőre megjósolhatatlan az is, átlépi-e a választói aktivitás az érvényességi küszöböt. A nagy kérdés persze az, melyik forgatókönyv valósul meg, ha megszületik a nép meghatalmazása.

A kettős állampolgárság kérdése többször előkerült már, ezúttal a Magyarok Világszövetsége tűzte zászlajára a témát és a megfelelő számú aláírás összegyűjtése után meg sem állt a Parlamentig. Az Országgyűlés annak rendje és módja szerint elrendelte, a köztársasági elnök pedig kiírta a referendumot, hogy aztán a magyar politikai élet viszonylag állandó politikus-színész gárdát felvonultató színpada szépen lassan a Hyde Par Corner jellegét öltse magára. A hazai közélet ismert személyiségei mellett nem hagyta szó nélkül a kettős állampolgárság bevezetésének lehetőségét Joschka Fischer német külügyminiszter, és Lothar Matthäus a magyar labdarugó-válogatott szintén német szövetségi kapitánya.

A legnagyobb lendülettel és a legerőszakosabban persze a parlamenti pártok képviselői próbálják „megmutatni a helyes irányt” – egyetértésről azonban szó sincs. A Fidesz alakította ki a leghamarabb saját álláspontját, melyet következetesen és kitartóan kommunikál elsősorban Orbán Viktor volt miniszterelnök és Pokorni Zoltán alelnök. Az MDF a kérdésre adandó válasz helyett inkább saját, már meglévő törvényjavaslatára próbálja felhívni a figyelmet. A szocialisták rövid tanakodás után követték szabad demokrata koalíciós partnerüket és a felvetés elutasítása, azaz a nem válasz mellett tették le voksukat erre bíztatva híveiket is. Ezt „kívülről” támogatja a kormány e témában kidolgozott javaslata, valamint a tájékoztatás álcája mögé bújtatott kormányzati kampány, mely a politikai ellenfelek bekapcsolódása után gyorsan számháborúvá nőtte ki magát A jobbról jövő és a válaszadás kapcsán ugyanarra mutató köztársasági elnökkel ellentétben a miniszterelnök saját elmondása szerint nem kívánja befolyásolni a közvéleményt.

Önnek mi a véleménye?

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.