Élet-Stílus

Régészparadicsom – Peru újabb felfedezésekre vár

Bár az aranyban bővelkedő Eldorádó felfedezése nem tűnik „időszerűnek", mégis számos expedíció kutat jelenleg is Peruban. A régészek a dél-amerikai országban elsősorban inka települések maradványaira „vadásznak".

A Peru déli részén található, Cuzco városából kiinduló utak, illetve úttalan utak a legnépszerűbb nyomvonalai a felfedezőknek. Sokan közülük nem is „szakmabeliek”, nemrégiben, 1999-ben például az egyik legnagyobb felfedezés egy pszichiáter éles szemének volt köszönhető. A most 52 éves Scott Gorsuch vette ugyanis észre az öt évvel ezelőtti túrán Qoriwayrachinát, a Machu Picchu megtalálása óta az egyik legfontosabbnak bizonyult inka romvárost.


Régészparadicsom – Peru újabb felfedezésekre vár 1

Az inkák birodalma, amelyet a spanyolok mintegy fél évezrede döntöttek meg, régóta vonzza a kutatókat. A Yale Egyetem szakértője, Hiram Bingham 1911-ben vezette azt az expedíciót, amelyet a National Geographic Society (NGS) támogatott, s amely felfedezte Machu Picchut.

Az azóta eltelt időben számos inka emléket tártak fel a környéken a régészek. Így például az amerikai Gene Savoy, akinek a nevéhez Espíritu Pampa, az inkák utolsó menedékhelyének (illetve azok egyikének) megtalálása fűződik. Persze mindez nem veszélytelen feladat: a kalandvágyó Robert Nicholst és két francia társát három évtizeddel ezelőtt indiánok ölték meg, miközben a híres Paititi után kutattak – figyelmeztet a New York Times.

A National Geographic Society most is támogatja az inkák nyomában járókat: a brit Peter Frost, aki a már említett 1999-es túrát vezette, 2001-ben és 2002-ben az NGS segítségével térhetett vissza ismét Qoriwayrachinába. Qoriwayrachina jelentőségét fokozza, hogy találtak itt egy kőből épült vízvezetéket, és számos építészeti emléket is. A sírok nagy részét azonban a fél évezreddel ezelőtt letűnt inka birodalom hanyatlása óta kirabolták.


Régészparadicsom – Peru újabb felfedezésekre vár 2

Peter Frost

Most is vannak olyan helyszínek, amelyek közelében Frost inka települések nyomait gyanítja. Ezek a települések elsősorban a Vilcabamba-hegység északabbi területein lehetnek. A hegység Cuzcótól északnyugatra fekszik, nagyjából abban az irányban, ahol Peru fővárosa, Lima található. A Vilcabambához, pontosabban annak déli részéhez tartoznak a jól ismert romvárosok, így Macchu Picchu is, az északi részt azonban elkerülik a nagyobb közlekedési utak.

Ennek oka részben az, hogy a Vilcabamba az Andoknak nem a Csendes-óceán felőli oldalán helyezkedik el, hanem a túlsó részén, azon az oldalon, amelynek a folyói már az Amazonasba ömlenek, s nem a „pacifikus” vízgyűjtőterülethez tartoznak. (Az Amazonas aztán Brazília északi-részén keresztülvágva az Atlanti-óceánba torkollik.)

Peruban egyébként nemcsak az inkák kelthetik fel a régészek érdeklődését: a fővárostól, Limától északra, egy Caral nevű településnél 5000 éves fejlett civilizációra bukkantak nemrégiben. Limában ugyancsak a közelmúltban. Egy építkezésnél 700 éves múmiákat találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik