Élet-Stílus

Több a szemét, mint a plankton a Csendes-óceánban Hawaii-nál

Hawaii és Kalifornia között Közép-Európa méretű lebegő műanyagszemét-szőnyeg képződött. Az óceán ezen részén a szemét tömege hatszorosa az itt élő planktonokénak.

Az alábbi ábrák jól szemléltetik a szemét útját. A kék a japán, a piros az amerikai partoktól induló áramlatokat jelöli. 


Több a szemét, mint a plankton a Csendes-óceánban Hawaii-nál 1

Japán és az USA partjairól induló áramlatok


Amerikai kutatók szerint a tengerbe ömlő műanyagszemét Ázsia és Amerika partjairól származik. A víz körkörös áramlása és az uralkodó széljárás az óriási mennyiségű műanyagszemetet most Kalifornia és Hawaii térségében halmozta fel – jelentette ki a német tudományos magazinnak Charles Moore, a Algalita Marine Research Foundation tengerbiológusa. A becslések szerint a területen hatszor több a szemét, mint a plankton. 


Több a szemét, mint a plankton a Csendes-óceánban Hawaii-nál 2

Áramlatok 183 nap múlva


Az amerikai óceáni és légköri felügyelet (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) adatai szerint a szemét legalább 16 évig az áramlatban marad. Ennyi idő alatt a hagyományos műanyag nem képes lebomlani: például egy egyszerű műanyagkacsának a teljes lebomlása az UV-sugárzás és oxidáció következtében akár 500 évig is eltarthat. Ezért a tengerbiológusok az olajszennyezést csekély veszélyforrásnak tartják a műanyagszeméthez viszonyítva. 


Több a szemét, mint a plankton a Csendes-óceánban Hawaii-nál 3

Áramlatok három év múlva


A szemét komoly veszélyt jelent a tengeri állatokra: a halak, valamint a kisebb tengeri madarak, de akár még az albatroszok is, gyakran zsákmánynak nézve a műanyagot, lecsapnak rá és lenyelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik