Élet-Stílus

Plázs helyett sivatag – az FN képriportjával

Némi nehézségek után a szervező kft.-nek sikerült megszereznie az engedélyeket, így egy nap késéssel lett Budapesten tengerpart. FN képriport >>

A hivatalos nyitás előestéjén sajtótájékoztatót tartott a Budapest Plázst szervező Atmosphere Kft. ügyvezetője, Bér Beatrix. A plázs helyszínét az
Plázs helyett sivatag – az FN képriportjával 1

érdeklődők csak csütörtökön vehetik birtokba, de már így is sokan bámészkodtak az újpesti rakpart korlátjának dőlve. A „fentiek” irigykedve nézték a sajtót képviselő „lentieket”, akik közvetlenül érintkezhettek az épülő sivataggal.

Merthogy leginkább egy különös, folyóval átszelt sivatag juthat eszébe annak, aki a készülő plázst szemléli. Egyik oldalról a szürke aszfalt, másik oldalról a lassan patakká vékonyodó Duna övezi a viszonylag nagy kiterjedésű homokot. A kockakőre rakott homokozókat gondosan körbedeszkáztak, kivédve ezzel annak veszélyét, hogy az első nyári zápor lemossa a tengerpartot idéző anyagot.

 Plázsprogram

A szervezők minden napra tartalmas elfoglaltságot ígérnek. Ízelítő a programok közül: Petanque – augusztus 10. 11-16 óra között, Thai Chi – mindennap 9-kor, torna Sinkó Andreával – mindennap 10-kor. A Nagyszínpadon fellép többek közt az Amorf Ördögök, a Rajkó zenekar, a Heaven Street Seven. A Sztár Plázs vendége lesz többek közt Szulák Andrea, Liptai Claudia, Till Attila. A legfiatalabbakat a gyerekplázs várja programokkal mindennap déltől hatig. A Budapest Plázs ezenkívül éttermekkel és büfékkel várja a látogatókat augusztus 20-áig reggel 9 és este 11 között.

Egy pálma, egy tuja

A sivatagi érzést inkább csak erősíti hogy itt-ott és szerteszét egy-egy meggyötört pálmafa, pálmafácska és törpetuja álldogál. Strandhangulatot az sem kelt, hogy két tusolóhordóból csöpög a langymeleg víz. Talán lesz olyan, aki sörét szorongatva a napi munka után ruhástul beáll a plázszuhany alá, hogy lemossa magáról a forró irodában rárakódott sós vizet, de egyéb célokra ez a berendezés aligha használható. Ötletnek azért nem rossz, de hűsölni igen kevés a felforrósodott aszfalt párájában.

Bizonyára rossz beidegződés, de egy plázson az ember szívesen látna nyugágyakat, napernyőtengereket, de leginkább magát a tengert. Tenger iránti igényünk mindig is túlzó volt, de azért a turistacsalogató budapesti tengerparton talán jogosan keresünk valami olyan vizet, amiben meg lehet mártózni. A Dunát e célra a legmerészebb szervező sem ajánlaná, ám alternatív megoldással sem rukkoltak elő: azt ígérték lesz itt majd nyugágy, öltözőkabin, szélzsák, plázsbüfé, de fürdővíz bizonyosan nem.

Swift Gulliverje járt a haszontalan találmányok országában, ahol nemzeti termék volt a juhszőrtelenítő krém. Lehet, hogy épp ilyen fanyar viccnek szánták a tengerpartot víz nélkül. Sok jogos kritikát kivédhetett volna a budapesti Riviéra, ha vállalta volna, hogy pénz híján csak műpálmás szappanoperai díszlet a rakparton, és nem kívánja mindenáron elhitetni, hogy ki itt belép, a tengerparton érezi magát. A nyitás előtti este a szervezők némi önkritikát is gyakoroltak. A plázs, mondták, sokkal szerényebb, mint tervezték. 

 A Városháza franciákról álmodik

A fővárosi közgyűlés turisztikai bizottsága úgy döntött, hárommillió forinttal támogatja a Budapest Plázs rendezvényt. Schiffer János főpolgármester-helyettes 1,5 millió forintos támogatási javaslatról készített előterjesztést. Ezt az összeget a bizottság elnöke, Rusznák Imre a kétszeresére módosította. Döntését azzal indokolta, hogy ez a befektetés Budapestnek többszörösen megtérül, hiszen a plázs ötlete Franciaországból származik, s a jövőben várhatóan a jelenleginél is több francia turista látogat a magyar fővárosba.

Sivatagi show

A Budapest Plázs tehát a lényegtől fosztja meg azokat, akiknek egyéb vízparti pihenésre nincs lehetőségük, és csak elkeseríti azokat, akik már láttak igazi plázst – vagy legalább ennek párizsi változatát. A francia főváros forgalmas rakpartját 3000 tonna homok, 300 napozóágy, 240 napernyő díszíti, elszórtan függőágyak, szökőkútmedencék és a vízkapu – ami nálunk nem lesz.

De majd nézhetjük a kivetítőn! A Duna és a Szajna partján ugyanis projektoron láthatják egymást a magyar és a francia „strandolók”. Nekünk Dajngo Reinhardt emlékkoncert helyett Amorf Ördögök jut, vízparti könyvtár helyett műanyagpult és Plázs újság, de mit számít, ha van kivetítő!

Míg Párizsban a rendezvény ötletét a város polgármestere, Bertrand Delanoe jegyzi és támogatja nem kevés pénzzel, addig a magyar változathoz a szervezők egyetlen adóforintot sem kértek – hangsúlyozta Bér Beatrix. Bár nem kértek, mégis kaptak hárommillió forintot a Városháza turisztikai bizottságától, amit örömmel fogadtak, de valószínűleg ez még a közlekedésrendészeti kiadásokat sem fedezi majd.

Rejtély, miként lesz nyereséges

Ha nem is jön át a Cote d’Azur-i hangulat, látszik, hogy a mediterrán installáció nem kevés pénzbe került. A kérdésre, hogy miként lehet nyereséges az ingyenesen látogatható rendezvény, a szervezők azt válaszolták, hogy ezt még ők sem tudják. Sőt azt sem sikerült még kikalkulálni, mennyibe is kerül a teljes rendezvény; „ez csak két hét múlva fog kiderülni” – mondták sejtelmesen.

Ha az import tengerpart ötlete még érlelődött volna egy kicsit, és a jóindulatú kezdeményezést sikerül profibb kivitelben megvalósítani, bizonyára kedvezőbb fogadtatásra talált volna. Lehet, hogy ez egy hagyomány kezdete, és az évek során sikerül olyan helyet kialakítani, ahol nyári éjszakákon az ember szívesen ücsörög. Addig viszont ez van: rakparti sivatag a plázs helyén. A látogatók tapadjanak mereven a kivetítőre és nézzék a párizsi adást, hogy lássák, hogyan is akarták itt, Pesten.


Tekintse meg a FigyelőNet képriportját >>


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik