Élet-Stílus

Magyar Filmszemle – a 34-dik

A február 4-ig tartó Filmszemle versenyprogramjában 22 játékfilm, 21 kísérleti és kisjátékfilm, illetve 37 nem fikciós, azaz dokumentumfilm vesz részt.

A játékfilmeket legalább háromszor, a dokumentumfilmeket pedig kétszer vetítik a mustra ideje alatt. A seregszemle játékfilmes díszbemutatóit, a nyitó és záró eseményeket a Millenáris Teátrumban rendezik, a szakmai fórumoknak és vitáknak a Millenáris Fogadó ad otthont.

A Mammut mozi a játékfilmek ismétlő vetítéseinek helye mind a szakma, mind a nagyközönség számára, és ugyanott tartják az elektronikus hordozóra forgatott játékfilmek, továbbá a kísérleti kisjátékfilmek és dokumentumfilmek versenyvetítéseit is. A közönség ezenkívül az Uránia Nemzeti Filmszínházban tekintheti meg a versenyfilmeket és információs vetítéseket, illetve a kísérleti kisjátékfilmeket.

A filmszemle díjait a február 4-i zárónap estéjén adják át a Millenáris Teátrumban, ahol az ünnepséget követően bemutatják Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című alkotását. Az idei mustra szervezői minden eddiginél több nézőre számítanak: várakozásaik szerint a három vetítési helyszínen 30 ezernél többen tekintik majd meg az új alkotásokat. Az ez évi az első olyan filmszemle, amelyen a dokumentumfilmeket kiemelten kezelik és a játékfilmektől időben elválasztva, az első három napon mutatják be. A mustra költségvetése megközelítőleg 130 millió forint.

Életműdíjat kaptak

Hét filmes alkotóművész és szakember kapott életműdíjat a filmes szakmától; az elismeréseket kedden, a 34. Magyar Filmszemle nyitó estjén Koltai Lajos, a szemletanács elnöke nyújtotta át.

Az életműdíjat az idén Bárdy György színművész, Bíró Zsuzsa forgatókönyvíró, dramaturg, Jankovics Márta gyártásvezető, Kármentő Andrásné vágó, Kovács András rendező, Luttor Mara rendező és Óvári Lajos gyártásvezető, producer kapta

A Filmszemle honlapja >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik