Élet-Stílus

Télből a nyárba! – Tunéziai kalauz

Fény, meleg, tenger, masszázs, alkudozás, fűszeres ételek, gyönyörű mozaikok, Karthágó örökkévalósága, valamint „A csillagok háborújá"-ból megismert Tattooine bolygó megelevenítése – ezt kínálja Tunézia télen is. Ráadásul charterjárattal ide eljutni sem drága.

Bolyongás Tuniszban

A Tuniszba először látogató turisták számára kötelező feladat a fallal körbevett óváros – Medina – feltérképezése. A Világörökség részévé vált Medina történelmi emlékei egészen a nyolcadik századig nyúlnak vissza. A centrumtól nyugatra, a Bardo múzeumban látható a világ egyik legnagyobb római kori mozaikgyűjteménye.


Télből a nyárba! – Tunéziai kalauz 1

Tunisz egyébként rengeteget köszönhet a 2001-es Mediterrán Játékoknak, amikorra is sokat csinosítottak rajta, igaz egyben európaias jelleggel is felruházták. A Habib Bourguiba sétányon andalogni olyan, mint Barcelonában a Las Ramblas-on bóklászni. Jó néhány európai híresség vallja, köztük Sting is, hogy legkedveltebb téli úti célja Tunisz.

Tunisztól Karthágóig

Tunisz belvárosából húsz perc utazással Sidi Bou Said-ben, a csinos tengerparti falucskában találhatjuk magunkat, ahonnan szemet-lelket gyönyörködtető a Tuniszi-öböl felett lebukó Nap és a méregdrága jachtok látványa.

 “A csillagok háborúja” rajongóinak szent helye

A mozirajongók által kedvelt hely a Szahara szélén fekvő Matmata falucska, amely otthont adott Anakin Skywalker bolygójának, a Tattooine-nak, valamint itt forgatták az Oscar díjas Angol Beteg egyes részeit is.


Strandolni ritkábban járnak ide a külföldiek, azt többnyire meghagyják Hammamet-nek és Sousse-nak, a két felkapott tengerparti turistaparadicsomnak. Ez utóbbinak nagyobb kikötője és kedves belvárosa is van. Hammamet tengerpartja lenyűgöző, hogy felkapottságát pedig jelzi, hogy központjában német sörházat, valamint bajorvirslit is kaphatunk.


Télből a nyárba! – Tunéziai kalauz 1

Sidi Bou Said-ből rövid vonatozással, – megjegyzendő, hogy többnyire nagyon kultúrált és kényelmes vonattal -, átjuthatunk Karthágóba, a római birodalom második legnagyobb városába. Köztudott, hogy ie. 146-ban a várost a rómaiak porig rombolják, a fennmaradt utcanevek azonban beszédesek: Hannibál utca, Plutarkosz utca, Föníciaiak útja.

Kihajózás a szigetekre

Tunézia második legnagyobb városából, Sfax-ból valamivel több, mint egy óra alatt juthatunk el Kerkennah szigetére. Ami tulajdonképpen nem is egy, hanem két lakott szigetből, Chergui-ból és Gharbi-ból áll, amelyek között viszont a rómaiak óta van összeköttetés.

Télből a nyárba! – Tunéziai kalauz 1


Valaha a szigeten végezték ki a rebellis rómaiakat és a házasságtörő muszlim nőket, ma azonban a béke és nyugalom szigete, amelyet ráadásul nem árasztottak el elviselhetetlen mértékben a turisták sem. Aki idelátogat, betekinthet a datolyapálmák, a tengeri szivacsok és a helyi halászat szépségeibe – mivel élénk gazdasági élet nem folyik a szigeten, nem csoda, hogy magas az itt élők átlagéletkora. Állítólag sokan nyugdíjas éveikre költöznek ki e sík, homokos, szép fekvésű szigetre.

Macskák, tevék, parfümök és kusz-kusz

Megfigyelte már, hogy külföldön valahogy sokkal több macskával találkozni, mint itthon? Görögország tele éhes macskával, Olaszország elhízott cicákkal, Kína sült macskával, Tunézia pedig sok-sok dörzsölt macsekkel.


Télből a nyárba! – Tunéziai kalauz 1

Tunéziában az ember könnyen azon kapja magát, hogy kézi készítésű szőnyegre, ingre, faragott tevére vagy parfümre alkudozik. Az árusok még arról is meggyőznek, hogy a pénzt és a hatalmat Mohamed próféta is elvetette, ám a nők és a finom illatok a gyengéi voltak.

A turistanegyedekben egyre több vitalizáló, gyógymasszázs üzlet található, „Vital” néven már egy lánc is kiépült. Érdemes a napot egy alapos, félórás frissítő kúrával kezdeni.

A tunéziai ételek fűszeresek: a szakácsok bőséggel használnak koriandert, sáfrányt és fokhagymát. Népszerűek a mindig friss halétkek, valamint a többnyire báránypörkölttel tálalt kusz-kusz.
Nem igazán vegetáriánus-barátok: néhol kínálnak zöldséges kusz-kuszt, de ne lepődjünk meg, ha esetleg húsra bukkanunk benne. A francia hatásnak köszönhetően finom bort bőséggel találunk, a régimódi kávéházak erős török kávét és édes menta teát szolgálnak fel, plusz lehetőség nyílik a vízipipázásra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik