Élet-Stílus

Téli tippek, forró nedűk

Beköszöntött a tél, most már tényleg nagyon hideg van. Ilyenkor, egészségünk megőrzése, vagy a fagyhalál elkerülése érdekében több dolgot is tehetünk. Íme néhány jó tanács.

Felvehetjük a jégeralsót, dobhatunk még néhány hasábot a tűzre, esetleg feljebb csavarjuk a termosztátot, vagy magunkra csavarunk még egy pokrócot. Ha ez sem segít, belülről melegítünk.

Glögg

A belső melegítés megkezdéséhez megfőzhetjük a svédek igen közkedvelt karácsonyi italát, a glöggöt. A svéd specialitás hasonlít a grogra (lásd lent), csak finomabb és nehezebb beszerezni a hozzávalókat. A magyarul csak svéd vörösboros puncs néven ismert italhoz szükségünk lesz másfél deci feketeribiszke-lére, amit dupla ennyi vízzel felengedve főzni kezdünk, hozzáadjuk a jól megmosott narancs héját, egy szelet citromot, egy kis szegfűszeget, egy darab fahéjrudat vagy ugyanezt őrölve, valamint ízlés szerint kardamont.

Lassú tűzön melengetjük a nedűt, majd hozzáadunk 2-3 deci vörösbort és – megint csak ízlés szerint – két-három felesnyi konyakot. Semmiképpen se főzzük, mert akkor oda az alkoholtartalom! Svédországban üvegpohárban szervírozzák a glöggöt, ehhez nem kell feltétlenül ragaszkodnunk, ráadásul ők, az ízfokozás jegyében mandulát és mazsolát is tesznek a pohárba és arra öntik a forró, ám de hangsúlyosan nem lobogó italt. Ezt is gyakoroljuk ízlés szerint. Egészségünkre.

Krampampuli


Téli tippek, forró nedűk 1

Ha a glögg nem szimpatikus, vagy nincs meg a hozzávaló, melegíthetünk valami egyszerűbbet is, például krampampulit. Az ital ezúttal Lengyelországból, pontosabban Gdansk vidékéről, a kikötői munkások konyháiból érkezett el hozzánk. A puncsféleség elkészítéséhez készítsünk el egy adag, körülbelül másfél liter fekete teát, a fű lehetőség szerint legyen ömlesztett, és ne ázzon többet 2-3 percnél. Közben készítsünk forralt bort egy üveg minőségi vörösborból. Melegítés közben némi citromhéjat és a citrom levét adagoljuk a borhoz, de vigyázzunk, ne forrjon fel! A megszűrt bort feltétlenül kóstoljuk meg, nehogy elrontsuk a teát, majd a maradékot öntsük össze. A kész puncs fölötti rácson helyezzünk el konyakba áztatott kockacukrokat, majd lobbantsuk lángra az egészet, szép látvány. A maradék alkoholt locsoljuk a cukorra, hadd lobogjon tovább.

Grog

A forralt kannás bor és a rumpuncs után a legismertebb téli ital a grog. A legenda szerint az eredetileg rum és víz keverékéből álló löttyöt a Karib-szigetekről hurcolta magával Európába az
Téli tippek, forró nedűk 1

Vernon admirális


1740-es években a brit Sir Vernon tengernagy, aki nehéz és durva kabátjáról kapta matrózaitól az Old Grogram nevet. Az admirális a hajóin burjánzó alkoholizmus csillapítására és a munkakedv fokozása érdekében találta ki a rum vízzel hígítását (egy rész rum, három rész víz), így a matrózok az italt Old Grogramról nevezték el.

A hígított rumot később citrommal keverték, hogy legyőzzék a skorbutot, a még így is igen rossz ízű ital Európában tökéletesedik, míg kultusz nem lesz belőle. Ehhez azonban igazítani kellett a hozzávalókon is. A rum természetesen marad, a hígító adalék viszont víz helyett gyakran feketetea-főzet. Ízesítő ez esetben is citromlé, barnacukor vagy méz, valamint fahéj és szegfűszeg. Ne feledjük, nem szabad felforralni! Egészségünkre!


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik