Élet-Stílus

Costa Brava – a családosok paradicsoma

Mára az utazási irodák egyik slágerkínálata lett Costa Brava, hetente magyar turisták ezreit szállítják a spanyol üdülővidékre. Gyermekes családoknak, nagy bulikra vágyóknak, illetve a váratlan eseményekre idegesen reagálóknak ajánlott az "egy hét félpanzió típusú nyaralás".

A pszichológusok szerint ez a fajta kényelmes, belassult nyaralás csak a fizikai munkát végzőknek ajánlott, az íróasztal mellől kalandosabb olyan utat választani, amely során kiléphetünk megszokott komfortzónánkból, és új élményekkel feltöltődve ülhetünk vissza gerincpróbáló székünkbe. (Egy gyermekes anyukának persze kilépés lehet a mindennapi környezetből az is, hogy nem kell egész nap a konyhában rostokolnia.)

Costa Brava – a családosok paradicsoma 1Hogyan utazzunk a Costa Bravara?

Ha kényelemre vágyunk, és a pénztárcánk is bírja, merjünk nemet mondani az egész napos buszos utazásra, és válasszuk a repülőt. (Előtte érdemes utána érdeklődni, hogy a légitársaság valamely “szakosztálya” nem készül e éppen sztrájkra). A Malév június eleje óta charterjáratot indít Costa Bravára, ezenkívül Barcelonába keddenként közvetlenül, a hét többi napján pedig madridi átszállással juthatunk el jóval drágábban. Az első változatban a repülőút 2 óra, az utóbbiban viszont Madridig 3 óra, a visszaút a katalán fővárosba pedig plusz 1 óra.

Tulajdonképpen a buszozás is kibírható – főleg ha közben arra gondolunk, hogy most éppen a munkahelyünkön idegesítene a főnökünk -, de nem árt az utazás előtt tisztázni, hogy milyen buszt indít az iroda, és működik e a légkondi. Porontyokkal kifejezetten sokat számít az is, hogy van-e videó a buszon.

Szállás és étkezés – “anyai” szemmel

Annak ellenére, hogy az irodák árban szinte egymás alá licitálnak, meglepően kulturált hoteleket találunk a Costa Brava hűs partjainál. Megdöbbentően könnyű anyai feladatokat ellátni egy olyan helyen, ahol gyermekünket a legnagyobb, szinte otthoni kényelemben tudhatjuk – háztartási teendők kényszere nélkül.

A svédasztalos főétkezések minősége felejthetetlen és mennyisége, minthogy magunk szedjük, igen kellemes, sőt lassan már európai módjára tudjuk az ilyen helyzeteket kezelni. Az egyik telepített idegenvezető mesélte, hogy azon túl, hogy délutáni uzsonnát csomagoltak az utasok a svédasztalnál, – amire még a pincérek szemet hunytak, – akadtak olyan turisták, akik kétliteres palackokkal rohamozták meg a narancsléautomatát. Itt már a sokat próbált pincérek türelme is elfogyott. Így az éttermekben az italokért fizetni kell, ám az árak teljesen elfogadhatóak, sőt az utcai árusokénál olcsóbbak.

Az ételen spórolni akaróknak a helyben sütött pékarut ajánljuk tonhallal-paradicsommal – hihetetlenül finom, friss, megunhatatlan, főleg hideg sörrel. S ha mindezt a boltban vásároljuk, akkor olcsóbban jövünk ki, mintha magyar konzervhalommal utaznánk.

Gyermekmedencét majdnem minden szállodában találunk, a sós tengervíz után ez igazi felüdülést adhat. A hotelekben két euróért billiárdozhatunk is magyar, lengyel, ukrán, belorusz, francia és angol utastársaink társaságában.

Costa Brava – a családosok paradicsoma 2A fakultatív programokról

Figyeljünk oda, milyen programot és mennyiért kínál pontosan az iroda, mert a személyenként 18-45 eurós áraikkal okozhatnak meglepetést az idegenvezetők. Az is előfordul, hogy az előzetes tájékoztatáshoz képest a tényleges befizetésig drágul a program.

Mivel az utazási irodák általában telepített idegenvezetőkkel dolgoznak, akikre sok csoport és még több gond jut, így résen kell lennünk, ha a ránk osztott koordinátorból információt szeretnénk kicsikarni.

Gyermekünkkel ne hagyjuk ki a lovagi tornát. Az egész estés, kézzel evős vacsorával egybekötött program során csirkecombbal a kezünkben kosztümös műsort tekinthetünk meg. Ha kérjük, ha nem középkori próbálkozásainkat mindenre elszánt fotósok örökítik meg: nyakig zsírosan készült képeink darabját 5 euróért bocsátják rendelkezésünkre. Az estet egy remek flamenco műsor zárja.

Csemeténkkel szinte kihagyhatatlan az Aqua-park. Kicsik és nagyok egyaránt megtaláljak az adrenalin-szintjüknek megfelelő csúszdákat. Ne felejtsünk el vízálló naptejet vinni, és még indulás előtt kenjük be szemünk fényét, ha nem ropogósra sülve akarjuk este karjainkban altatni.

Barcelonát nem érdemes kihagyni, és megéri egyénileg, vasúton beutazni a katalán fővárosba. A soha el nem készülő Sagrada Familia, a Güell-park, egy séta a Las Ramblas -n, és az este 8-kor kezdődő műsor a Plaza Catalunya-n a zenélő szökökúttal bárkit elkápráztat. Ne hagyjuk ki a Figuerasban lévő Dali múzumot sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik