Élet-Stílus

A káprázatos Mondsee – giccs osztrák módra

Ha valaki belefáradt a kelet-európai kalandtúrákba, nem akar a Kárpátok vadregényes tájain barangolni, nem akar Ukrajnában túlélőtúrán részt venni, de még a román, a török, a bolgár tengerpartot sem kívánja látni, továbbá se a Prado, se a Louvre, se a British Museum 5745 termét végignézni, annak nyugodtan ajánlhatjuk Mondsee-t.

Mondsee városkában ugyanis még senkinek sem sikerült túlerőltetnie az agyát, sőt halálra sem unta senki magát. Továbbá Mondsee szívélyesen fogadja a turistákat, és fantasztikus giccsparádét rendez a tiszteletükre.





A Mondseeland régió

Mondsee, Attersee és Irrsee rendkívül kedvelt üdülőhelyeknek számítanak Felső-Ausztriában. A Salzkammerguti tóvidék nyugati részén fekszik a Mondseeland régió, amelyhez a következő községek tartoznak: Mondsee, Zell am Moos, Tiefgraben, Unterach am Attersee, Oberwang, Oberhofen am Irrsee, St. Lorenz, Innerschwand.

Még a természet is giccses! Ilyen ugyanis nincs is sehol a világon: az ember kimegy a hegyoldalba – és zöld füvet lát, esetleg tarka tehenekkel. Kimegy a See-hez (a kicsi tengerszemhez) és ott pompázatos látványban lesz része. Elmegy a városkába, amely szinte csak néhány csiricsáré színre festett házacskából áll (körülbelül annyira ízléses színösszetételben, mint amilyen a meggyleves és a hupizöld színű szentendrei házacskák voltak újrafestésük után néhány hónapig).

A városkában is elképesztően művi vendéglátóipari egységeket találunk, amelyekben azonban élvezetes üldögélni. Szóval Mondsee egy giccsparádé, de ennek ellenére a világ egyik legkellemesebb helye.

A káprázatos Mondsee – giccs osztrák módra 9De hol van Mondsee?

A Hold-tó (merthogy ez lenne a szó szerinti fordítása a városka, illetve a tó nevének) Ausztriában, a Bécs-München-autópálya közelében fekszik. Egyik reprezentánsa a Salzkammerguti tóvidéknek (annak nyugati részéhez tartozik), ahol számos hasonló, de talán közel sem ilyen vonzó üdülőhely található. Közelében van Salzburg, Mozart lócitromszagú szülővárosa, és nincs messze Linz sem.

Hogy miért egyedülálló Mondsee? Azért mert, ha az ember fia megszáll például egy Hotel Garniban (amely magyar füleknek talán obszcénül hangzik, de szó sincs arról, amire először gondol az olvasó), vagyis egy elegáns panzióban, és egy forró nyári reggelen felébred -, pár lépést tesz a kertben, begyalogol a kis tóba, amely a kertből “nyílik”, közben fantasztikus látvány tárul a szeme elé.

Tempózhatunk egy körülbelül ezer méter magas, kopasz, sziklás hegycsúcs alatt, (úszni kell, mert a tengerszem azért nyáron sem melegszik fel túlzottan), és közben minden másról elfeledkezhetünk. Ugyanis Mondseen tényleg nincs mit tenni: pihenni, úszni, csónakázni, vízibiciklizni, sörözni és kirándulni lehet – és ennél több néha nem is kell

Hasznos linkek:


A Mondsee-vidék egyik honlapja
A Mondsee-vidék másik honlapja
A Mondsee-i Turisztikai Szövetség honlapja
A Mondsee-i golfklub honlapja
A Mondsee-i Főiskola (Hauptschule) honlapja
Egy honlap a Mondsee-i hajózásról
Egy másik hajózási honlap a Mondsee-ről
Mondsee község egyik internetes oldala
A Mondsee-i Alpok Egyesület honlapja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik