'56
Élet-Stílus

A SZOT és forradalmi szervezetek közös felhívása

KÖZÖS HARCRA FOGTAK ÖSSZE A SZAKSZERVEZETEK, A FORRADALMI IFJÚSÁG ÉS A MAGYAR ÍRÓK!

Magyarok, Budapest dolgozói, munkások, fiatal barátaink!

Demokratikus fejlődésünknek új feltételei teremtődtek, új módszerekkel kell harcolnunk. Ne áldozzatok több vért! Nagy várakozással tekintünk az új, nemzeti kormány elé, amelyben a nemzet széles rétegeit képviselő új erők fogtak össze. Úgy látjuk, most erőinket csak akkor tudjuk eredménnyel felhasználni, ha megszűnik a harc, ha helyreáll a rend. Ne morzsolja erőinket az éhség, a rettegés életünkért, a gyermekek, anyák és apák életéért!

RENDET, hogy egységesek legyünk újra. RENDET, hogy dolgozhassunk, hogy élhessünk jogainkkal. RENDET, hogy a harc más, ésszerű eszközeihez – ha kell, a sztrájkhoz – nyúljunk, ha nem teljesíti a kormány a követeléseinket. A munkások és a népünk további előrehaladásáért.

KÖVETELÉSEINK
Minden hatalmat az új, demokratikus nemzeti kormánynak, hogy biztosíthassa hazánk függetlenségét, a szocialista demokrácia továbbfejlődését.

A LEGSZÉLESEBB AMNESZTIÁT a nemzeti demokratikus felkelés résztvevőinek.

Az új kormány küldjön ki bizottságot a szakszervezetek és az ifjúság képviselőinek bevonásával a bekövetkezett események okainak feltárására: személyekre és funkcióra való tekintet nélkül állapítsa meg a felelősséget. A bizottság a jelentését hozza nyilvánosságra.

A rend biztosítása végett a rendőrséget és a honvédséget munkás- és ifjúsági fegyveres nemzetőrséggel kell kiegészíteni. SZÜNTESSÉK MEG AZ ÁVH-T.

Amilyen mértékben a honvédség, rendőrség és a felfegyverzett munkás- és ifjúsági nemzetőrség a rendet biztosítja, a magyar kormány intézkedjék, hogy a szovjet egységek haladéktalanul térjenek vissza állomáshelyükre.

Gondoskodjék a kormány a dolgozók bérének és nyugdíjának, az egyetemi hallgatók ösztöndíjának azonnali kifizetéséről.

A dolgozók és az ifjúság kívánságának megfelelően, a jelenlegi munkaszüneti napok felülvizsgálásával és módosításával március 15-ét nemzeti ünneppé és karácsony másodnapját munkaszüneti nappá kell nyilvánítani.

Új nemzeti címert.

Az egyetemi forradalmi diákbizottság kijelenti, hogy azonosítja magát a Szakszervezetek Országos Tanácsának jogos politikai és gazdasági követelésével és célkitűzésével. A Szakszervezetek Országos Tanácsa kötelezi magát, hogy az ifjúság jogos követeléseiért síkraszáll, segíti azok megvalósítását.

Éljen a független, demokratikus, szocialista Magyarország!

Éljen népünk nemzeti összefogása!

A Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöksége,

az Egyetemi Forradalmi Diákbizottság, a Magyar Írók Szövetsége

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik