Élet-Stílus

Hogyan tovább Erdei Zsolt?

Erdei Zsolt első magyar ökölvívóként két kategóriában szerzett világbajnoki övet. Az összecsapást követően a felek még egyáltalán nem vagy csak nagyon homályosan nyilatkoztak Madár jövőjét illetően. A profiboksz.hu megpróbálta összeszedni a világbajnok előtt adódó lehetőségeket.

Veszélyes vizeken avagy címvédés cirkálósúlyban

Sokan elmondták már a találkozó előtt, hogy Erdei fizikálisan nem elég erős ehhez a súlycsoporthoz. Ezt maga Zsolt is alátámasztotta és a nézők is meggyőződhetek róla a Fragomeni elleni meccsen. Mindez azt jelenti, hogy az ésszerűség azt diktálja nem szabad ebben a kategóriában maradni, de a profibokszban nem mindig a józan ész dönt. A WBC már kijelentette, hogy cirkálósúlyban a bajnokra most egy kötelező címvédés vár a kellemetlen lengyel Krzystof Wlodarczyk. Üzleti és sportszakmai szempontból sem célszerű választás a lengyel megítélésem szerint. Egyrészt nem számít igazán nagy névnek, így jelentős summát nem lehet ellene szakítani. Másrészt viszont magas és kellemetlen ellenfél, akinek jelentős tapasztalata van cirkálóban, így a legyőzése egyáltalán nem garantált. Van viszont egy másik érdekes lehetőség ebben a WBC cirkálósúlyú világbajnoki övben. Ott van a legendás Roy Jones, aki középsúlytól nehézsúlyig minden kategóriában világbajnok tudott lenni. Kivéve cirkálósúlyban. Ha vele esetleg sikerülne megegyeznie egy összecsapásról akkor egy nagyon nagy bevétellel kecsegtető találkozó várna Zsoltra, ahol az ellenfél egy naturális félnehézsúlyú. Azaz pontosan olyan ellenfél amilyenre évek óta várnak a szurkolók. Mivel Jones egy élő legendának számít, így talán a WBC is meggyőzhető lenne, hogy ne a kötelező kihívó ellen kelljen ringbe lépni, hanem előtte egy Jones elleni meccset is beiktathasson a világbajnok. A meccsre Amerikában vagy Németországban is sor kerülhetne, hiszen Jones mindenhol jól ismert eladható bunyós. Az Universum fejével gondolkodva pedig még egy utolsó nagy summát ki lehetne talán csikarni a ZDF-től, ami megfinanszírozná Jones elhozatalát Németországba és a promoternek is komoly anyagi haszna származna a meccsből.

Esély a cirkálósúlyban való maradásra 20%

A király visszatér avagy újra a félnehézsúlyúak között

Talán a leginkább kézenfekvő megoldásnak ez tűnik, ugyanis Zsolt is ezt mondta még a Fragomeni meccs előtt és most a kategóriában számos olyan lehetőség van, amit esetleg érdemes lenne az Universum Box Promotionnak megfontolni. Az első és legegyszerűbb megoldás a trónbitorló Jürgen Brahmer elleni meccs lenne. Erre azonban véleményem szerint csekély esély van. Kohl ugyanis mindenképpen kell sikeres német bokszoló, akivel lehet házalni a televíziós szerződés lejárta után a nagyobb német adóknál. Szintén szóba jöhet egy meccs az IBF bajnok Tavoris Cloud ellen. A veretlen amerikainak semmilyen meccse nincs kilátásba, így elvileg szabad. Ezért is érthetetlen, hogy miért nem vállalta az Universum által beharangozott címegyesítő meccset Madárral. Ha ebből indulunk ki akkor valószínűleg öv nélkül még kevésbé érdekli őt egy németországi kirándulás, de láttunk már csodákat a ringen kívül is. Talán a legjobb lehetőség a WBA világbajnok Gabriel Campillo elleni találkozó lenne. A spanyol bunyós simán verhető Zsolt számára és ezzel háromra bővítené a begyűjtött övek számát, ami már nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredménynek tekinthető. A WBC-nél jelenleg Jean Pascal a világbajnok, aki a jövő év közepén minden bizonnyal Chad Dawson ellen bokszol majd, így ez a vonal csak az év végére várhat valósággá, addig pedig dönteni kell a következő lépésről. Arra, hogy esetleg az Universum felhozó- vagy interkontinentális meccsen bokszoltassa Erdei szerencsére nem kell gondolnunk, ugyanis ez ilyen szintű bokszolónál elképzelhetetlen.

Esély a félnehézsúlyba való visszatérésre 50%

Vissza a jövőbe avagy irány a nagyközépsúly

Korábban már többször is szóba került, hogy Erdeinek ki kellene próbálnia magát nagyközépsúlyban. Zsolt ez ellen többnyire hevesen tiltakozott, elsősorban a fogyasztási nehézségek indokával. Most viszont ebben a kategóriában olyan lehetőségek vannak, amit megítélésem szerint mindenképpen meg kellene fontolnia a magyar klasszisnak. Elsőként ugye ott van a Balzsayt legyőző WBO világbajnok Robert Stieglitz. Neki az Universum szervezheti a következő meccsét és vélhetően a baráti bosszú is érdekes téma lehet a megfelelő promócióra. Viszont Madár a hírek szerint nem akarja elvenni Balzsaytól a visszavágó lehetőségét, így morális okokból be kell látnunk, hogy ez az út nehezen lesz járható. De semmi gond, mert a hétvége óta a németeknek van egy másik nagyközépsúlyú világbajnokuk Dimitri Sartison személyében. A középszerű Universum bunyós legyőzése minden bizonnyal rutinfeladat lenne Madárnak és mindezért egy WBA öv járna, mert a sporttörténeti bravúr, hogy három szervezet bajnoki címe, három különböző kategóriában. Ez olyan tett, amire a nemzetközi viszonylatban is kevés a példa. A meccs létrejötte szerintem csakis az Universumon és Erdei fogyasztási kedvén múlik. Őszintén szólva számomra ez lenne a legoptimálisabb folytatási opció, még akkor is ha tudom, hogy a cirkálósúly után a nagyközépsúlyba való fogyasztás kemény dolog lenne.

Esély a nagyközépsúlyú kirándulásra 20%

Lesz ez még így se avagy visszavonulás a csúcson

Ez a verzió nem lenne túl örömteli a magyar szurkolóknak, de be kell látnunk, hogy Zsolt profi karrierje csúcsára ért. 35 évesen az ember már nem tud évekre előre számolni ebben a sportágban és biztos vagyok benne, hogy Zsoltban is felmerült már a befejezés gondolata. Mivel az Universummal való vitája gyakorlatilag eléggé lehetetlen helyzetbe hozta Zsoltot ezért egyáltalán nem biztos, hogy a németek akarnak még neki egy komoly anyagi ajánlatot adni, ami Erdei számára is elfogadható. Szerintem egy újabb egyéves kihagyás már komoly veszélyt rejtene magában, arról nem is beszélve, hogy az gyakorlatilag a WBC öv elvesztését jelentené. Ha jön egy újabb nagy lehetőség, ami anyagilag és szakmailag érdekes lehet Erdeinek akkor biztos a folytatás, de ha nem akkor ez a mostani egy ideális helyzetnek tűnik a búcsúra. Én nagyon remélem, hogy nem most láttuk Madárt utoljára bokszolni és a nyilatkozatai is erre utalnak, hogy szeretne még 2010-ben is a ringben tevékenykedni.

Esély a visszavonulásra 10%.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik