Belföld

Ukrajna újabb fideszes politikust tiltott ki

Tilki Attila / Facebook
Tilki Attila / Facebook
Az SZBU közölte, Tilki Attila beavatkozott az ukrán belügyekbe.

Tavaly december eleje óta nem léphet be Ukrajnába Tilki Attila. A Fidesz szabolcsi parlamenti képviselője ezt – a többi persona non gratának minősített magyar politikussal ellentétben – nem verte nagy dobra, kitiltását az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) erősítette meg a Szabad Európának.

Mint írták, Tilki Attila

az ukrán belügyekbe való beavatkozás és az ukrán állambiztonság aláásására irányuló tevékenysége miatt 2020.12.10 kezdődően három évig nem léphet be Ukrajna területére.

Azt nem részletezték, hogy a fideszes politikus, mit követett el, és az SZBU azt sem árulta, hogy az elmúlt 5 évben összesen hány magyar diplomatát, országgyűlési képviselőt tiltottak ki Ukrajnából.

Kapcsolódó
Kitiltották Ukrajnából a KDNP-s Nacsa Lőrincet
Egy korábbi döntés alapján három évre kitiltották a szomszédos országból.

Tilki Attila nem válaszolt a Szabad Európa kérdéseire, de a portál portréja szerint a fideszes képviselő előbb a fehérgyarmati, majd később a vásárosnaményi választókerületben is meggyőző fölénnyel nyert. Karrierje a kétezres évek elejétől ugyanúgy felfelé ívelt, mint a rá szavazók száma.

Az Ukrajnával határos körzetben 2018-ban az Átlátszó adatai szerint 3933-mal több szavazó volt a választáson, mint négy évvel korábban. Ehhez a választókerületéhez tartozik Kispalád, amelynek volt polgármesterét az ukrán-magyar szellemlakosok miatt közokirat-hamisítás és költségvetési csalás miatt másfél év, két évre felfüggesztett börtönre ítélték.

Kapcsolódó
Ukrajnai magyarokkal felduzzasztott falvakban nyert a Fidesz
A Házon kívülnek kevesen akartak nyilatkozni, pedig a jelenség fontos: mesterségesen duzzasztották fel a határmenti falvakat Fidesz-szavazókkal.

Mivel a fideszes politikus Facebook-oldala szerint immár tiszteletbeli székely lett, a Szabad Európa megkereste Tánczos Barnát, az RMDSZ környezetvédelmi miniszterét, aki arra a kérdésre, hogy készülődnek-e a 2022-es magyarországi parlamenti választásokra, azt mondta: még nem látja jeleit a kampánynak, de  Erdélyben a Fidesz támogatottsága nagyon magas, mert nem csak beszélt, tett is a határon túli magyarokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik