Belföld

Az OEVB elutasította az offshore-gyanúba keveredett DK-s jelölt elleni beadványt

Az ellenzéki előválasztást felügyelő Országos Előválasztási Bizottság „2021. szeptember hó 27. napján 22/ET/2021 számú határozatában megállapítja, hogy a Tóth Bertalan által írt etikai beadványt Ráczné Földi Judit álláspontját megvizsgálva elutasította” – ezt Ráczné pártja, a Demokratikus Koalíció közölte.

A DK úgy kommentálta az OEVB határozatát, hogy „a Földi Judit által a Bizottságnak benyújtott közjegyző által hitelesített hivatalos dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Földi Judit soha nem volt offshore-cég tulajdonosa.”

A múlt héten írtuk meg a Válaszonline nyomán, hogy a DK székesfehérvári jelöltje offshore-ügybe keveredett. A portál cikkéből kiderült, hogy Ráczné Földi Judit 2021. július 26-án aláírt egy előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatot, amelyben úgy nyilatkozik, nincs offshore vállalkozás az ő vagy a családja tulajdonában, miközben épp ugyanezen a napon szállt ki – a néhány héttel korábban leadott életrajza szerint általa vezetett – Alba Autómosó Kft.-ből. Ez egy olyan, Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozás (Minos King Global Business LLC.), melynek ő az aláírási joggal rendelkező képviselője. Vagyis a hatályos magyar cégjegyzékből ezáltal eltűnt a Ráczné által hagyott offshore-nyom; csakhogy a hivatalos szlovák nyilvántartásban máig őt szerepeltetik a Közép-Európában aktív adóparadicsomi vállalkozás képviselőjeként. Ráczné azt állította, hogy nincs és nem is volt offshore tulajdona.

Tegnap Ráczné azt állította, hogy „közjegyzői okiratba foglalt hivatalos dokumentumokkal tudom igazolni, hogy minden vád ellenem hamis, azokból egy szó sem igaz. Soha nem volt offshore-tulajdonom, az ezt igazoló közjegyzői dokumentumokat ma délután elküldtem a közös ellenzéki Országos Előválasztási Bizottságnak.”

Az OEVB tegnap vette napirendjére az ügyet, és a DK mostani tájékoztatása szerint a hat párt egy-egy delegáltjából álló Bizottságnak csak két tagja, az eredeti beadvány benyújtók – Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártjának képviselői – támogatták a DK-s képviselőjelölt elmarasztalását. Hozzáfűzték: „akik a demokrácia legalapvetőbb szabályát figyelmen kívül hagyva még a vizsgálat előtt, a tények ismerete nélkül Földi Judit visszaléptetését követelték, a DK szerint bocsánatkéréssel tartoznak. Különösen vonatkozik ez a hamis vádakat visszatérően nagy nyilvánosság előtt megfogalmazó Karácsony Gergelyre és Tóth Bertalanra.”

Ráczné Fejér megye egyes számú választókörzetében indul, eredetileg két ellenfele volt, de mostanra már csak egy riválisa, az MSZP-s jelölt maradt, miután a momentumos induló visszalépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik