Belföld

Alig van ország, ahol rosszabbul keresnek a tanárok, mint Magyarországon

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Magyarországhoz viszonyítva csak Szlovákiában kapnak kevesebbet azok a pedagógusok, akik 15 éve a pályána vannak – derítette ki egy oktatáskutató az OECD 2018-2020 adataiból. Steklács János elemzését a hvg.hu vette észre. A lap azt írja, minden más országban többet keresnek a pedagógusok, a legtöbb helyen minimum a dupláját, de egyes országokban 4-5-szörösét viszik haza a magyar fizetéseknek.

A témáról részletesen az alábbi cikkben írt a 24.hu:

Kapcsolódó
A váltókezelő és a műtrágyakeverő is többet keres, mint a középiskolai tanár
Még a vezető beosztásúak körében is a jól keresők között vannak a miniszterek, államtitkárok és képviselők a KSH szerint, de a sportfoglalkozásúak is a rendszer legmegbecsültebb tagjai közé tartoznak bruttó 1,3 milliós átlagkeresetükkel.

A kutató arra emlékeztet, hogy az oktatási rendszer teljesítőképessége nem kis mértékben múlik a benne dolgozók komfortérzetétől, aminek egyik meghatározó komponense a bérek színvonala. Ezért szerinte fontos oktatáspolitikai kérdés a tanári bérek színvonala. Mint írja, a jelentős társadalmi, gazdasági fejlődést produkáló országok esetében gyakran tapasztalható, hogy jelentős beruházást és strukturális átalakításokat hajtottak végre az oktatási rendszerük fejlesztése céljából.

A kutató kitér arra is, hogy a pedagógusok attitűdjét vizsgáló 2018-as felmérés eredményei szerint a megkérdezett magyar tanárok innovatív attitűdje jóval a kutatásban részt vevő harmincegy állam esetében mért átlag feletti volt. Magyarországon a pedagógusok innovatív attitűdje a mérés szerint 86 százalékos volt, miközben az OECD harmincegy államának átlaga csak 79 százalék. A pedagógusok változásra való nyitottsága szintén az átlag feletti értéket hozott Magyarországon, így új módszerekre, tanítási formákra hazánkban 80 százalékos volt a nyitottság, szemben a 74 százalékos átlaggal.

Ezzel együtt, mint a kutató írja, nemzetközi viszonylatban nagyon alacsony volt azoknak a pedagógusoknak az aránya, akik a társadalmi megbecsültség érzetéről tudtak beszámolni. Magyarországon ez az arány 12 százalék volt, ami még a nemzetközi átlag (26 százalék) felénél is alacsonyabb arányt jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik