Belföld

Karácsony Gergely: Már egészen arcátlan Orbán atyámfia világa

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A főpolgármester szerint a kormánynak kevesebbet ér az a magyar, akinek nem fideszes a polgármestere. A kormány szerint viszont éppen Karácsony Gergely „politikai bosszúja” indokolta a kompenzálást.

Karácsony GergelyFacebookon reagált arra, hogy csak  fideszes vezetésű kerületeknek adott a kormány fejlesztési támogatásokat,

az ellenzékiek pedig lássunk csodát, valahogyan megint kimaradtak a felsorolásból.

A főpolgármester jelezte azt is, hogy áll most a pénzosztás.

„Egészen arcátlan már az a megkülönböztetés”, amit Orbán Viktorék alkalmaznak az önkormányzatok között – írta a főpolgármester.

Kapcsolódó
Újra csak a fideszes kerületeknek adott pénzt a kormány
Eztúttal összesen nyolc kerület között osztották szét a milliárdokat.

Szerinte a határozat is azt mutatja, a kormány számára kevesebbet ér az az állampolgár, aki olyan településen, kerületben él, ahol nem kormánypárti a polgármester. Mivel a budapestiek többsége ilyen, így a kormány szerint ők nem érdemlik meg, hogy fejlődjön lakóhelyük, élhetőbb legyen a környezetük – tette hozzá.

A miniszterelnök-jelölt jelezte, amikor politikai rendszerváltásról beszél, erre gondol, le kell számolni

ezzel az atyámfia világgal, ahol csak az kap, aki az ő emberük, aki pedig nem, azt ott gáncsolják, ahol tudják.

Ellenpontként a Fővárosi Önkormányzatot hozta példaként. Ők  azokat a kerületeket támogatták, ahol szükség volt felújításra, csak a budapestiek érdeke számított, nem az, hogy milyen színű a polgármesterek pártkönyve.

Karácsony Gergely levezette azt is, miként képzeli a közös jövőt.
Szerinte amikor Budapestért küzd, az önkormányzatiságért küzd. Amikor az önkormányzatiságért küzd, akkor minden településért küzd.

A kormányváltással minden egyes magyar település nyerni fog. Mert nem Budapest vagy vidék, csakis vidék és Budapest, a közös haza.

A kormány csak kompenzál

A kormány gyakorlatilag ugyanazzal az érvvel állt elő, mint a főpolgármester, amikor az atv.hu megkérdezte, a budapesti kerületek közül, miért csak a fideszes vezetésűek kaptak fejlesztési forrást.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda szerint a kormány csak kompenzált, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy Karácsony Gergely a jobboldali vezetésű kerületekben élőket bünteti a pénzelvonásokkal. Politikai bosszút emlegettek.

A kormány több százmilliárdos beruházásokkal segíti a főváros és a kerületek fejlesztését, csak a fővárosi utak felújítására az elmúlt három évben 20 milliárd forintos kormányzati támogatást fizettünk ki a kerületek vezetésének pártállásától függetlenül.

A a Miniszterelnökségi Sajtóiroda olvasata szerint a kormány mostani döntésével csak azokat a kerületeket kompenzálta, amelyektől Karácsony Gergely főpolgármester „politikai bosszúból elvett fővárosi támogatásokat vagy jelentősen csökkentette azokat”.

DK: Orbánéktól dől a pénz a csókosokhoz

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere szerint azonban valójában a kormány áll bosszút, amikor leplezetlenül bünteti az ellenzéki vezetésű kerületeket, miközben „a fideszes csókosokhoz özönlenek a milliárdok”.

A polgármester nevetségesnek tartja, hogy a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületnek – amely az ország egyik leggazdagabb kerülete – 4 milliárd forintot ajándékoznak útfelújításra, miközben a XVIII. kerület, ahol valóban szükség lenne ilyen fejlesztésre, nemhogy nem kap semmit, de még milliárdokat el is vonnak innen.

A DK politikusa szerint egy Dobrev Klára vezette új kormány vethet véget ennek az arcátlan kivételezésnek, pazarlásnak, és adja majd oda a támogatásokat, ahol azokra valóban szükség van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik