Belföld

Előválasztás-szervező: Ilyen támadásra nem számítottunk

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Sok mindenre készültünk, de ilyen támadásra nem számítottunk – mondta Hajdú Gergő, az aHang – az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításának felelőse – kampányigazgatója a 444-nek annak kapcsán, hogy csak hétfőn folytatódhat a szavazás.

A szervezők szerint az első órákban rendben zajlott a szavazás, ám délelőtt fél tíz körül már több helyről jelentettek problémát, a tabletek hibaüzeneteket jeleztek, majd elkezdett leállni a hivatalos oldal is. A délelőtti közleményükben azonban a szervezők még azt közölték, hogy „a váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére”.

Ekkor még úgy volt, hogy déltől folytatódhat a szavazás, ám délután már arról tájékoztattak, hogy a szavazás csak hétfőn indulhat újra, az indoklás szerint azért, mert „ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét”. Bedő Dávid, a szervezésben részt vevő egyik momentumos képviselő és Hajdú Gergő azt mondta a 444-nek, hogy

IT-szakértők bevonásával a két időpont között világossá vált, hogy nem náluk van a probléma.

Bedő szerint nem egyszerű túlterhelésről, hanem célzott támadásról van szó, jelenleg pedig kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők foglalkoznak azzal, hogy biztonságos legyen a rendszer. Hajdú Gergő leszögezte, hogy egyértelműen látszik, hogy a problémát külső támadás okozta.

Kapcsolódó
Ki lesz Orbán kihívója? Ki vezeti majd az ellenzéket? Erről dönt a ma kezdődő előválasztás
A miniszterelnök-jelölti posztért öten küzdenek, a legtöbb jelölt állítására a DK és a Jobbik esélyes. Az első forduló kezdetére összeszedtük, mit kell tudni az ellenzéki előválasztásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik