Belföld

Visszavonta Áder János egy család tagjainak állampolgárságát

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A köztársasági elnök döntése négy embert érint. Ők már nem magyar állampolgárok többé.

A friss Magyar Közlöny szerint Áder János ezúttal négy embertől vonta vissza az állampolgárságot. Július elején meghozott döntéseit a köztársasági elnök Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztései alapján hozta meg.

A közlönyben feltüntették az érintettek nevét, születési helyét. A névazonosságból az derül ki, hogy a négy emberből hárman egy ungvári család tagjai (egyikük egy 15 éves lány.) Negyedik társuk az egykori Szovjetunióban született.

Mindegyiküknél arra a paragrafusra hivatkoznak, amely arra utal, hogy állampolgárságukat jogsértően, valótlan adatok közlésével, adatok, tények elhallgatásával szerezték meg, vagyis vélhetően a kedvezményes, egyszerűsített honosítás lehetőségével éltek vissza.

A szövegben indoklásként hivatkozott paragrafus.

A magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

Az Alaptörvény szerint az államfő dönt az állampolgárság megszerzésével, megszűnésével kapcsolatos ügyekben. A magyar állampolgárságot csak a megszerzésétől számított 20 éven belül lehet visszavonni. Az állampolgárság a határozat közzététele napján szűnik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik